Bizarre ontknoping gewichtheffen, elleboog knapt

Het gewichtheffen voor mannen tot 77 kilogram heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor flink wat spektakel gezorgd. We kregen alles te zien: van een falende Chinese topfavoriet tot twee wereldrecords en een knappende elleboog.

De onbetwiste topfavoriet was drievoudig wereldkampioen en regerend olympisch kampioen Lü Xiaojun uit China. Hij begon voortvarend, want bij het trekken kwam hij in zijn derde poging tot 177kg, een verbetering van zijn eigen wereldrecord. De pas 20-jarige Armeniër Andranik Karapetyan bleef met 174kg wel dicht in de buurt, terwijl de Kazakh Nijat Rahimov - vooral een hele sterke stoter - tot 165kg kwam.

Bij het stoten was Karapetyan de eerste van de echte toppers die aan de bak moest en wel op 195kg. De eerste poging lukte niet en dus moest hij het nog een keer proberen. Daar ging het echter helemaal fout voor de Armeniër: hij het 'uitstoten' klapte zijn elleboog dubbel en hij schreeuwde het dan ook uit van de pijn. Voor Karapetyan, in 2013 al eens twee jaar geschorst vanwege doping, was de olympische droom logischerwijze voorbij. Het einde van de elleboog van de Armeniër is hier overigens te zien, voor de liefhebber.

Karapetyan's elleboog houdt het voor gezien (PROSHOTS/Action Images)
Karapetyan's elleboog houdt het voor gezien (PROSHOTS/Action Images)

Vervolgens was het Lü die in zijn derde poging 202kg boven het hoofd tilde en dat leek genoeg voor goud. Dat was buiten Rahimov gerekend, die na een geslaagde poging op 202kg voor een ogenschijnlijk onmogelijke poging op 214kg ging - vier kilo meer dan het uit 2001 stammende wereldrecord. Rahimov deed echter het onmogelijke: hij tilde de stang boven zijn hoofd en verzekerde zich van olympisch goud, wat een aantal aparte vreugdedansjes tot gevolg had. Ver achter de twee kemphanen kon de Egyptenaar Mahmoud Mohamed perfect profiteren van de knappende elleboog van Karapetyan, want hij pakte brons. 

Rahimov bij het trekken, waarna hij bij het stoten gigantisch uit zou halen (PROSHOTS/Action Images)
Rahimov bij het trekken, waarna hij bij het stoten gigantisch uit zou halen (PROSHOTS/Action Images)