Kattenmensen vaker single

Als er een site is die uitstekend in staat is om de individuele eigenaardigheden van zijn gebruikers te analyseren, categoriseren en hieruit verregaande conclusies te trekken, dan is het wel Facebook. En dat is dan ook precies wat ze onlangs gedaan hebben. Ze hebben eens goed naar de vele data waarover ze beschikken gekeken en wat blijkt? Kattenmensen zijn vaker single dan hondenmensen.

Het stereotype beeld van beide huisgenootjes is dat honden makkelijk in de omgang en sociaal zijn. Van katten daarentegen bestaat het beeld dat ze wat meer onafhankelijk zijn (zolang de koelkast dicht blijft) en een wat meer gereserveerde houding hebben. Als we het onderzoek van het sociale netwerk mogen geloven, gaan deze eigenschappen vaak ook op voor de liefhebbers van bovengenoemde uitvreters.

Facebook bekeek zo'n 160.000 Amerikaanse profielen. Hieruit kwam naar voren dat 30 procent van de mensen die afbeeldingen en video's met poesjes (katten) deelden single zijn. Het cliché van kattenvrouwtjes zou dus best nog wel eens waar kunnen zijn.

Gemiddeld genomen hebben de liefhebbers van kwlijlende en blaffende beesten 26 vrienden meer op het sociale digitale netwerk dan hun feline tegenhanger. Tevens staan ze meer open voor allerlei sociale activiteiten. De verzorgers van de aaibare moordmachines (=katten) zitten vaker op de bank met een goed boek of kijken een filmpje.

Het lees- en kijkgedrag van de beide dierenliefhebbers verschilt ook. Kattenknuffellaars kijken of lezen vaker science-fiction, animatie of fantasy. Hondenbezitters doen het liever met een romantische kutfilm. Verder vinden ze het allebei te gek om naar Frozen of Seinfeld te kijken.

Opvallend is dat kattenmensen 2.2 keer zo vaak een vriendschapsverzoek versturen naar mede-kattenliefhebbers in vergelijking tot willekeurige vriendschapsverzoeken. Great minds think alike, lijkt de gedachte hierachter te zijn. Bij hondenmensen lag dit op de 1.8 bij het toevoegen van soortgenoten.

Het single-zijn van de kattenmens is vreemd genoeg niet gebonden aan leeftijd of geslacht. Het onderzoek was gedaan in het kader van de Internationale Kattendag van twee dagen geleden. Dat er onoverkomelijke verschillen zijn tussen beide mensensoorten, wisten we al wat langer trouwens.