FIG: "Van Gelder kan niet terugkeren in finale"

Yuri van Gelder kan de olympische finale op het onderdeel ringen vergeten. Tenminste, als het aan de Internationale Turnfederatie (FIG) ligt. Volgens hen is de ringenspecialist officieel teruggetrokken voor deze wedstrijd, waardoor hij niet meer in actie mag komen.

"Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren", liet een woordvoerder van de FIG weten. De organisatie heeft inmiddels een vervanger voor Van Gelder aangewezen. Dat is de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Van Gelder werd afgelopen maandag door sportkoepel NOC*NSF naar huis gestuurd, vanwege wangedrag. Inmiddels heeft de Brabantse turner wel een juridische procedure in gang gezet in de hoop alsnog de finale aan de ringen te kunnen turnen.

Volgens de NOS dient komende vrijdag een kort geding. De rechtbank van Arnhem heeft inmiddels bevestigd, dat dit geding om 11.15 uur op de agenda staat. Cor Hellingman, advocaat van Van Gelder, wilde het kort geding eigenlijk morgen al laten inplannen. Dat is op verzoek van het NOC*NSF naar vrijdag verplaatst.

Het is nog maar de vraag of het kort geding zin heeft, aangezien de FIG al iemand anders heeft aangewezen. Toch is het geen kansloze zaak, want ook het Internationaal Olympisch Comité kan zich nog met het incident gaan bemoeien. En mocht Van Gelder van de rechter gelijk krijgen, dan behoort zelfs een gang naar sporttribunaal CAS tot de mogelijkheden.