Ebru Umar opgeroepen voor Turkse rechter

Turkije heeft columniste Ebru Umar gevraagd om op 6 september voor het Turkse hekje te verschijnen. Ebru is niet van plan om daarvoor terug te keren naar Turkije, maar laat zich door haar advocaat vertegenwoordigen.

De columniste deed wat columnisten in een democratisch land wel vaker doen, ze liet zich kritisch uit over de grote Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Dat werd in de Turkse democratie anders gewaardeerd dan in de Nederlandse gebruikelijk is. Een aantal klikturken in Nederland tipte Turkije over de in Nederland gedane meningsuiting. Daarop werd Ebru tijdens haar vakantie in mei in Turkije opgepakt en vastgehouden op verdenking van belediging. Na enig voorzichtig aandringen mocht Ebru dan toch terug naar Nederland.

Eenmaal terug in Nederland was nog niet al het leed geleden. Verschillende niet-westerse allochtonen in haar woonstede Amsterdam waren het niet geheel eens met de goedhartigheid van hun president Erdogan. Ebru werd bedreigd en er werd ingebroken in haar woning. Dit noodzaakte haar om uit Amsterdam te vertrekken.

Tijdens het verhuizen deed zich ook nog een incident voor met een groep niet-westerse allochtonen. Deze gaven hun kritische mening over haar stukjes en de gevolgen die dat had. Daarop gaf Ebru weer haar mening over de mening van het groepje. Tijdens deze debatten 'verloor' zij ook nog eens haar telefoon.

De meningsuitingen van Ebru tegen de groep bleven niet onopgemerkt. Beroepsactivist Frank van der Linden, de blanke versie van Quincy Gario, deed aangifte van groepsdiscriminatie en aanzetten tot haat.

Tevens heeft de Turks-Islamitische Culturele Federatie namens 22 in Nederland verblijvende Turken aangifte gedaan wegens groepsbelediging en beledigende uitlatingen over het ‘geloof’ van die Turken. Deze 22 Turken zijn onder andere beledigd doordat Ebru hun dierenliefde selectief benoemde.