Brons voor Van der Breggen op tijdrit, Van Dijk net 4e

Anna van der Breggen heeft de tweede bronzen medaille voor Nederland gehaald deze spelen, en ook haar eigen tweede medaille. Kirstin Armstrong en Olga Zabelinskaya bleken te sterk. Ellen van Dijk reed slechts naar de vierde tijd na een uitstapje in de berm.

Tara Whitten was de eerste die een mooie tijd op de klok wist te zetten en zo serieus mee leek te gaan doen in de strijd om de medailles. Toch waren er meer dames die in de buurt kwamen, zoals Ashley Moolman en Longo Borgini die zondag de bronzen plak opeiste.

Voor de Nederlanders begon het niet zo mooi. Van Dijk, die als eerste Nederlandse startte, besloot op de eerste lim de berm even van dichtbij te bekijken. Dat kostte haar bij het eerste tussenpunt zo'n 15 seconden. Even later werd de eerste eindtijd op het bord gezet, zo'n 48 minuten. Van der Breggen was door de fout van Van Dijk de snelste Nederlandse bij tussenpunt 1, 2 seconden achter Longo met de snelste tijd. Alleen Armstrong bleek uiteindelijk nog sneller, zo'n 7 seconden sneller dan Van den Breggen.

De eerste serieuze eindtijd was vanzelfsprekend van Whitten, die de afstand in zo'n 45 minuten aflegde. Longo was de eerste die daar onder reed, ze was 10 seconden sneller. Van Dijk was echter nog 3 seconden sneller. Zabelinskaya was echter bij het tweede tussenpunt veel sneller en deed dat bij de finish nog even dunnetjes over, ze hield 16 seconden over op Van Dijk.

Van der Breggen was in het tweede gedeelte wat langzamer, maar kwam in het slot goed terug. Uiteindelijk kwam ze 5 seconden tekost op de Russische, die alleen Armstrong als concurrente voor het goud over hield. Dit was ook de concurrente voor de Nederlandse dames, die allebei op een medaille stonden. Armstrong was de hele tijd al goed onderweg en dus leek het erop dat er maar 1 medaille in zat. Armstrong fietste de winnende tijd in 44:21 en pakte zou haar derde goude medaille op de tijdrit.

Brons voor Van der Breggen op tijdrit (Pro Shots / Action Images)
Brons voor Van der Breggen op tijdrit (Pro Shots / Action Images)