Boeken verlengen je leven

Eindelijk een studie die boekdelen spreekt. Onderzoekers van Yale University afdeling Volksgezondheid heeft namelijk het ei van Columbus ontdekt om wat extra jaartjes aan je lieve leventje te plakken. Je hoeft er niet voor in maagdenbloed te badderen of seks te hebben met een albino, het is veel makkelijker dan dat en bovendien legaal, namelijk: boeken lezen.

Boeken zijn een verre voorloper van de tablet en de e-reader. Hoewel dit ook wel weer een vrij conservatieve definitie van de term 'boek' is. Boeken kan je namelijk ook digitaal krijg... eh, kopen en ook dan mag je het eigenlijk ook wel weer een boek noemen. Toch verschillen hier de meningen over. De DBNL (De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) bijvoorbeeld, om maar een willekeurige instantie te noemen, hanteert de definitie: 'Een boek is een verzameling gevouwen vellen (vel; katern) perkament of papier, die een bibliografische eenheid vormen en die gebonden kunnen worden in een...'. Maar dan kan je over discussiëren natuurlijk.

Hoe dan ook, het neuzen in boeken is dus een kwantitatieve verrijking van je leven. De onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat wanneer je per week 3,5 uur jezelf in leesvoer verliest, je 17 procent meer kans maakt om de 12 jaar die daarna volgen te overleven. Dit ten opzichte van mensen die hooguit de ondertiteling van North and South kijken, zij gaan gemiddeld genomen vaker dood in die 12 jaar.

Boekenwurmen die meer dan 3,5 uur per week in het lezen steken, kwamen zelfs op de 23 procent.

De studie had eveneens meegenomen of hetzelfde het geval was bij personen die slechts kranten en tijdschriften tot zich namen, maar hierbij was het effect vreemd genoeg een heel stuk minder.

Dat het lezen van boeken een positieve bijdrage levert aan de grijze massa was al wat langer bekend. Zo hebben boekenlezers een grotere woordenschat, scoren ze hoger op intelligentietesten en bovendien traint het je hersencellen, waardoor je op latere leeftijd een scherpere geest hebt dan mensen die de Troskompas al een goed stukje literatuur vinden. Het kan ook helpen om tot rust te komen. Dit laatste gaat beter door te lezen dan een wandeling te maken of naar muziek te luisteren.