Taakstraf geëist wegens 'kampbeultweet'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Maastricht een taakstraf van 40 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk geëist tegen het Heerlense raadslid Christian Petermann wegens smaad en belediging. Bovendien moet Petermann een storting van 500 euro doen in de kas van de stichting Auschwitz.

De 40-jarige Heerlenaar stond terecht voor het verzenden van wat inmiddels bekendstaat als de "kampbeultweet". Daarin vergeleek Petermann een officier van justitie in het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese. In twee kranteninterviews zou hij gezegd hebben "dat de ellende door OM veroorzaakt 27 keer erger is dan die in de concentratiekampen". Petermann ontkent dit.

Hij noemde in de bewuste tweet de strafeis tegen Van Rey buitenproportioneel, om daar in één adem aan toe te voegen: "Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel 'de Irma Grese' van het OM' nog vanavond verongelukt." Deze doodsverwensing neemt het OM hoog op, ook al sprak Petermann ter zitting zijn spijt uit over de tweet.

Rechtsgang verstoord
Extra zwaar telt dat verdachte volksvertegenwoordiger is, aldus het OM. Anders dan de raadslieden van Petermann betoogden, vallen diens uitingen volgens het OM niet onder vrijheid van meningsuiting.

Daar komt voor het OM bij dat de tweet van Petermann de rechtsgang in de strafzaak tegen Jos van Rey verstoord heeft. Zowel de rechtbank Rotterdam als de verdediging van Van Rey hekelde de tweet.

De verdediging vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet 22 augustus uitspraak.

Taakstraf geëist wegens 'kampbeultweet'
Taakstraf geëist wegens 'kampbeultweet' (Foto: ANP)