Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland'

Geert Wilders wil opheldering over mogelijke voorkennis van de FBI over de aanslag op een Mohammed-cartoonexpositie in het Amerikaanse Garland, die de PVV-leider had bijgewoond. Het incident vond plaats in mei 2015 en kostte alleen de twee aanvallers het leven.

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson "Tear up Texas", wat zelfs een aanmoediging lijkt. Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek gaande te houden.

Wilders vraagt premier Mark Rutte of hij de Amerikanen wil vragen of de berichtgeving klopt. Ook wil hij weten of de Amerikaanse autoriteiten Nederland op de hoogte hebben gesteld, bijvoorbeeld via de ambassade of de inlichtingendienst AIVD.

Al weg
Ten tijde van de aanval was Wilders al weg. Er waren geen aanwijzingen dat de daders het specifiek op hem hadden gemunt.

De aanslag bij de ingang het Curtis Culwell Center werd uitgevoerd door Elton Simpson en Nadir Soofi. Agenten wisten de twee aanvallers te doden. Een beveiliger raakte gewond.

Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland'
Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland' (Foto: ANP)