Boogschutters naar olympische kwartfinale

De Nederlandse boogschutters zijn de landenwedstrijd op de Olympische Spelen begonnen met een overtuigende zege op Spanje. Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mitch Dielemans rekenden in de achtste finales af met Miguel Alvarino, Antonio Fernandez en Ignacio Rodriguez.

Nederland begon overtuigend en schoot 57 punten bij elkaar in de eerste set - waarbij een set bestaat uit zes pijlen per team. Spanje kwam met 54 punten tekort en dus stond het 2-0 voor Nederland, want het winnen van de set levert twee punten op. Nederland bracht in set twee wederom 57 punten op het bord, waar Spanje met een score van 52 niet bij in de buurt kwam: 4-0.

De Spanjaarden schoten in de derde set weinig overtuigend en dus lag de weg voor Nederland open om het af te maken. Dat leek te gebeuren, tot Dielemans plotseling een pijl in de vijf schoot. Van den Berg moest daardoor de tien raken om op 52-52 te komen en de wedstrijd te beslissen: een gelijkspel levert één punt op en bij vijf punten is de winnaar bekend. De jonge Nederlander bleef koel en schoot zijn laatste pijl in de tien, waardoor de wedstrijd beslist was: 5-1, een bekende score voor Nederland tegen Spanje.

Om 19.25 uur Nederlandse tijd staat Nederland in de kwartfinale tegenover Zuid-Korea, de grote favoriet voor het goud. 

Sjef van den Berg schoot het laatste benodigde punt voor Nederland binnen (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)
Sjef van den Berg schoot het laatste benodigde punt voor Nederland binnen (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)