Proces-Bouterse weer verdaagd

De Surinaamse krijgsraad heeft het proces tegen Desi Bouterse vrijdag opnieuw verdaagd. De krijgsraad wil zich de komende maanden beraden over de vraag hoe het verder moet met het zogeheten 8 Decemberproces. Dit beraad is nodig nu de aanklager gevraagd heeft het proces stop te zetten. Dat heeft rechter Cynthia Valstein-Montnor vrijdag in Paramaribo gezegd. Ze heeft de zaak verdaagd naar 30 november.

Ook de advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, zei vrijdag dat de zaak stopgezet moet worden. Advocaten van andere verdachten pleitten juist om de zaak door te laten gaan. Dit gebeurde onder andere door de advocaat van Etienne Boerenveen, die bekend staat als een vertrouweling van Bouterse.

Een kleine twee uur na afloop van de zitting meldde de lokale nieuwssite Starnieuws echter dat de waarnemend advocaat van Boerenveen een fout had gemaakt. Dit werd bevestigd door Frank Truideman, de 'echte' raadsman van Boerenveen. "Wij staan achter het verzoek van de procureur-generaal om de 8 decemberstrafzaak stop te zetten, zoals de president van het land in een resolutie de instructie heeft gegeven. Mijn collega heeft duidelijk een fout gemaakt", aldus Truideman.

Staatsveiligheid

De zitting van vrijdag duurde niet langer dan tien minuten. Deze snelle behandeling was verwacht omdat op de vorige zitting op 30 juni het verzoek van de aanklager om het proces te stoppen al uitgebreid was besproken. Nu ook de advocaten zich over dit verzoek hebben uitgesproken, neemt de krijgsraad de tijd om haar standpunt te bepalen. Tussendoor gaat de rechterlijke macht ook nog met reces.

De aanklager heeft het verzoek om het proces te stoppen gedaan in opdracht van president Desi Bouterse zelf. Deze heeft daarvoor gebruik had gemaakt van artikel 148 van de Surinaamse grondwet. Dit artikel geeft hem de ruimte zo'n opdracht te geven als de staatsveiligheid in gevaar is. Bouterse en 22 anderen staan terecht voor hun mogelijke betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982.

Proces-Bouterse weer verdaagd
Proces-Bouterse weer verdaagd (Foto: ANP)