Rio Vandaag - donderdag 4 augustus

160802_134184_riovandaag_4-8.jpg

Nadat gisteren het vrouwenvoetbaltoernooi van start is gegaan op de Olympische Spelen, wordt er vandaag een start gemaakt met het toernooi voor de mannen. Of misschien beter gezegd; met de beloften voetballers aangevuld met dispensatiespelers.

Nederlanders in actie

De Nederlandse voetbalmannen zijn er, net als de vrouwen, niet bij. In tegenstelling tot de vrouwen waren de mannen ook niet dichtbij plaatsing gekomen. Ze verloren in de play-off voor het EK van 2015 van Portugal en daarmee was kans op kwalificatie verkeken. Bij de voorgaande 23 voetbaltoernooien op de Olympische Spelen wisten de mannen zich acht keer te kwalificeren.

Bij de eerste drie toernooien (1908/1912/1920) werd er zelfs een bronzen medaille gehaald. Na deelname in 1956 duurde het tot 2008 voordat Oranje onder 23 zich weer wist te plaatsen. Tijdens dat toernooi moest de ploeg van toenmalig bondscoach Foppe de Haan in de verlenging van de kwartfinale buigen voor het Argentinië van Lionel Messi en Angel Di Maria, niet toevallig de twee doelpuntenmakers. De Argentijnen wisten uiteindelijk ook het toernooi te winnen na een zege in de finale op Nigeria.

De Argentijn Sergio Aguero in duel met Calvin Jong-A-Pin tijdens de Olympische Spelen in 2008 (Pro Shots / GEPA)
De Argentijn Sergio Aguero in duel met Calvin Jong-A-Pin tijdens de Olympische Spelen in 2008 (Pro Shots / GEPA)

Prominenten in actie

De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar. De Braziliaan had eerder de intentie om zowel op de Copa America, als de Olympische Spelen uit te komen, maar op verzoek van zijn club FC Barcelona speelt hij enkel en alleen mee bij de Spelen in eigen land.

De 24-jarige Neymar, die voor het 'grote' Brazilië al 70 interlands speelde en 46 doelpunten maakte, kwam bij de Spelen van Londen (2012) ook al in actie voor zijn land en won toen de zilveren medaille. Hij scoorde op dat toernooi drie keer en mede door zijn optreden daar verdiende hij het seizoen erop een transfer naar Barcelona. Daarin blinkt hij wekelijks uit samen met zijn kompanen in de aanval; Lionel Messi en Luis Suárez.

De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar (Pro Shots / Bagu Blanco)
De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar (Pro Shots / Bagu Blanco)

Opmerkelijk

Het voetbaltoernooi bij de mannen is het enige toernooi tijdens de Olympische Spelen waarbij niet de beste spelers in de desbetreffende sport aanwezig zijn. De FIFA heeft, in al zijn wijsheid, besloten om enkel spelers onder de 23 jaar toe te laten. Dit om het toernooi niet teveel te laten concurreren met hun eigen WK.

Sinds 1996 mogen er drie dispensatiespelers van boven de 23 worden toegevoegd aan de selectie. Zo kunnen spelers die olympische aspiraties hebben, maar vroeger niet in aanmerking kwamen voor deelname, alsnog besluiten om mee te doen. Zo liet bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic weten dat hij bij deze Spelen mee zou willen doen met Zweden, totdat hij besloot na het EK te stoppen als international.

Programma

Tijd (NL) Sport Onderdeel
18.00u Voetbal (m) Voorronde groep A: Irak - Denemarken
20.00u Voetbal (m) Voorronde groep D: Honduras - Algerije
21.00u Voetbal (m) Voorronde groep A: Brazilië - Zuid-Afrika
22.00u Voetbal (m) Voorronde groep C: Fiji - Zuid-Korea
23.00u Voetbal (m) Voorronde groep B: Zweden - Colombia
00.00u Voetbal (m) Voorronde groep D: Portugal - Argentinië
01.00u Voetbal (m) Voorronde groep C: Mexico - Duitsland
03.00u Voetbal (m) Voorronde groep B: Nigeria - Japan

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl