Kakkerlakkenmelk, goed voor u!

Melk goed voor u. Voor sommigen de waarheid als een koe. Hoewel volgens de laatste wetenschappelijke bevindingen de koe best kan worden vervangen door een andere dier. En dan geen bedgenoot van Erdogan, maar een overlever die wat minder tot de verbeelding spreekt: de kakkerlak, een van de stoerste diertjes op deze planeet.

Sterker nog: wetenschappers uit vijf verschillende landen hebben intensief onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat kakkerlakkenmelk (geen grapjes over Feyenoord maken) wellicht het supervoedsel van de toekomst is.

Kakkerlakkenmelk zit namelijk vol met de broodnodige proteïnen, vetten en suikers. Een complete maaltijd, zeggen de geleerden. Als je kijkt naar de structuur van de proteïnen, dan vind je alle nodige aminozuren die een mens goed kan gebruiken. Het zou drie keer zo voedzaam zijn als melk van loeiende en mekkerende dieren. Een van de onderzoekers geeft zelfs aan dat het ander voedsel zo'n beetje overbodig zou maken. Hij wijst er verder fijntjes op dat het melk niet geschikt is als je van plan bent iets aan je bierbuik te doen. Het product bevat namelijk nogal wat calorieën.

Er zit een klein addertje onder het gras; niet elke Feyenoorder (foei, doe je het toch) kakkerlak maakt melk aan. Er is slechts een soort die bruikbaar is als melkkakkerlak, namelijk de Diploptera punctata, hoewel hij ook luistert naar de naam Pacific beetle cockroach. Het leuke aan deze soort is dat zij geen eitjes legt, maar zijn jongen levend ter wereld brengt. Het produceert melk om de baby's te voeden.

Mocht het populair worden dan is het, puur technisch bekeken, niet handig om te prutsen met een minuscule melkmachine en/of een pincet. Het plan is dan ook om het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van het melk te isoleren, om het aan het werk te zetten.