Asielzoeker pleegt zelfmoordaanslag bij Duits cafe

Bij een bomexplosie bomaanslag op een wijnrestaurant in de Duitse stad Ansbach is zondagavond één persoon, de aanslagpleger, een 27-jarige asielzoeker uit Syrië, om het leven gekomen. Ook raakten twaalf mensen bij de ontploffing gewond, waarvan drie ernstig.

De explosie vond om ongeveer 22.00 uur plaats. In eerste instantie werd nog gedacht dat er sprake was van een gasontploffing. Carla Seidel, burgemeester van Ansbach, zou tegen verslaggevers hebben bevestigd dat er sprake was van een bom, aldus de nieuwswebsite Nordbayern.de. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is inmiddels onderweg naar Ansbach.

Eerder deze maand kwam Duitsland nog in het nieuws met een met een bijl om zich heen hakkende verwarde treinreiziger, een om zich heen schietende verwarde Iraniër en gisteren nog een verwarde man met een kapmes.

Update 04.17 uur: De aanslagpleger is een 27-jarige asielzoeker uit Syrië.  Dat werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie. De asielzoeker was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen. Zijn asielaanvraag werd geweigerd, maar hij werd niet uitgezet. De man zou al twee keer eerder zelfmoord hebben willen plegen.

Update 03.15 uur: Bij de 'mislukte bomaanslag' vielen in totaal 12 gewonden, waarvan 3 nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De persconferentie van de politie laat nog op zich wachten. Geheel in de lijn der verwachtingen wil de Duitse politie nog niet speculeren of er sprake is van een terroristische aanslag.
Op de sociale media uiten ondertussen veel Duitsers hun ongenoegen over het feit dat ze via de Britse zender BBC moeten vernemen wat er in hun eigen land is gebeurd.

Update 02.44 uur: Volgens nog onbevestigde bronnen zou de bom in de rugzak van de zelfmoordterrorist te vroeg zijn afgegaan. Om 03.00 uur zal de politie een persconferentie geven.

Update 02.07 uur: Het enige dodelijke slachtoffer van de ontploffing is een man die zichzelf opblies met een bom! De man had eerder op de avond een poging gedaan om een lokaal muziekfestival te bezoeken maar mocht vanwege zijn rugzak niet naar binnen. Het motief van de ongetwijfeld verwarde man is nog niet bekend.