Rusland niet geschorst voor Olympische Spelen, wel voorwaarden

Rusland mag 'gewoon' meedoen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zo heeft het Internationaal Olympisch Comité zondag bekendgemaakt. Het land hing een algehele schorsing boven het hoofd vanwege een staatsdopingprogramma, ook al waren veel internationale sportbonden tegen zo'n schorsing. 

Er zijn wel de nodige voorwaarden gesteld aan deelname van Russische atleten. Zo mag elke sporter die ooit, hoe lang geleden dan ook, een dopingstraf heeft gekregen niet meedoen. Onder meer wielrenner Ilnur Zakarin valt daaronder, net als zwemkampioene Yuliya Efimova - die vorig jaar precies op tijd van haar schorsing afkwam om in Rusland aan het WK mee te mogen doen - en gewichthefster Tatiana Kashirina, die in Rio bij de superzwaargewichten de torenhoge topfavoriete was. 

Alle Russische sporters die in Rio mee willen doen zijn verplicht eerst de nodige dopingtests te ondergaan. Als ze hier om wat voor reden dan ook niet aan voldoen mogen ze alsnog thuis blijven. 

Wat Nederland betreft lijkt het erop dat onze waterpolodames hun vakantie toch kunnen hervatten. Bij een algehele Russische schorsing zouden ze als eerste reserve opgeroepen worden, maar dat lijkt er niet meer in te zitten.