Tien doden, 21 gewonden bij schietpartij winkelcentrum MŘnchen

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in het noorden van de Duitse stad München, zouden volgens eerste berichten mogelijk meerdere dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Momenteel is de Duitse politie met veel mensen aanwezig om de situatie te controleren. Onduidelijk is of de eventuele dader(s) al is gepakt.

De schietpartij vond plaats in het Olympia Einkaufszentrum.

Voor zolang het beschikbaar is, is hier een periscope-stream te volgen.

Update 02.30 uur:
In een persconferentie rond 02:00 uur heeft de politie van München laten weten dat er in totaal tien doden zijn gevallen en 21 gewonden, waarvan drie nog in kritieke toestand verkeren. Onder de doden is ook de dader. Alles wijst er naar dat de dader alleen handelde; De drie vermeende voortvluchtigen waar eerder over werd gesproken bleken er niets mee te maken te hebben. Er waren in totaal 2300 politiemensen op de been tijdens de klopjacht.

De dader zou een Iraans-Duitse man zijn van achttien jaar die zichzelf tijdens de zoekactie van de politie van het leven beroofd heeft. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Update 01.00 uur:
De politie van München heeft bevestigd dat er momenteel negen doden en tien gewonden zijn gevallen bij de schietpartij. Ook blijft de politie er op hameren om vooral geen beeldmateriaal via internet te verspreiden en vraagt mensen hun beeldmateriaal direct naar ze door te sturen.

Op het Marienplatz zijn eerder deze avond ook een drietal mannen opgepakt, onduidelijk is of deze aanhouding in verband staat met de gebeurtenissen.


Update 23.34 uur:
Ook moskeeën openen de deuren voor gestrande reizigers en andere mensen die door de aanslag onderdak nodig hebben voor de nacht.

Update 23.29 uur:
Vanavond is er crisisberaad in de bondskanselarij in Berlijn, dat melden diverse bronnen aan persbureau DPA. Deze bronnen vertellen ook dat Angela Merkel nog steeds onzichtbaar is. Merkel is op dit moment in ieder geval nog niet in de kanselarij. Tevens komt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, terug van zijn vakantie in New York.

Update 23.23 uur:
Minister Peter Altmaier zegt dat de Duitse inlichtingendiensten aanslagen vaak hebben kunnen voorkomen, deze keer helaas niet. De vertrouweling van Angela Merkel weet tevens te vertellen dat Merkel de situatie op de voet volgt. Merkel is nog niet te zien of horen geweest vanavond.

Gestrande reizigers worden door de spoorwegen opgevangen in slaapwagons. Eerder was al bekend dat de hotels gestrande reizigers gratis laten overnachten. Ook bieden Duitse burgers spontaan opvang aan via de hashtag #offenetür

Update 22.54 uur:
NOS meldt dat mogelijk één van de daders zichzelf van het leven heeft beroofd. Dat is echter nog niet bevestigd. Tevens verzoekt de politie aan mensen om te stoppen met speculeren over de daders.

Update 22.35:
De politie München heeft tot nu toe acht doden geteld.

Update 22.25 uur:
Op een getweete video met het interview met de vrouw die getuige was in het McDonalds toilet zegt de presentator weer dat het Allah Akhbar roepers waren.

Update 22.18 uur:
De telegraaf heeft ontdekt dat er op Social Media het gerucht de ronde doet dat de daders extreem-rechtsen of neo-nazi's zouden zijn die op deze wijze de aanslag van Anders Breivik herdenken.

Update 21.56 uur:
Lauraetta Januze verteld op CNN in een interview dat haar zoon met een van de daders in het toilet van de McDonalds was. "Daar laade hij zijn wapen. Ik hoorde boem, boem, boem en zag daarna allemaal gewonden." Ook zag ze hem rechtstreeks in de gezichten van kinderen schieten.

Update 21.35 uur:
Een video van slachtoffers die worden verzorgd en afgevoerd door hulpdiensten.
Waarschuwing beelden kunnen schokkend zijn.

Op een onbevestigde video is een conversatie te horen waarin de daders voor 'losers' (wankers) worden uitgemaakt. Uiteindelijk wordt er geschoten en duikt de filmer weg.

Update 21.24 uur:
Het Duitse NTV weet dat er helikopters met scherpschutters boven München vliegen. Tevens zijn er uit heel Zuid-Duitsland politie eenheden onderweg ter versterking.

Persbureau DPA zegt dat alle eenheden van de politie nu in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. Tevens worden alle bijeenkomsten en evenementen waar veel mensen samen zijn scherp in de gaten gehouden.

Update 20:55 uur:
Ziekenhuizen in de omgeving van München bereiden zich voor op de komst van gewonden. Artsen en verplegend personeel zijn opgeroepen om te komen werken. Intussen wordt er ook op topiveau overleg gevoerd. Burgemeester Reiter zit met een crisisteam in het stadhuis. Premier Seehofer van Beieren en minister Herrmann van Binnenlandse Zaken zijn op weg naar München.

Volgens de politie hadden de daders geweren bij zich (Langwaffen). Een getuige op RTL zegt dat een van de daders kisten aan had en op buitenlanders schold.

Update 20:25 uur:
Ook taxichauffeurs hebben de raad gekregen om geen passagiers meer op te pikken en de buurt van de schietpartij te mijden. 

Update 20:12 uur:
Ook het centraal station van München is ontruimd, helaas zijn er nog geen daders aangehouden alhoewel de politie in grote getale aanwezig is. Ook is een speciaal team (SEK oftewel Spezialeinsatzkommando) onderweg.

Het winkelend publiek zoekt intussen een veilig heenkomen. Op twitter bieden inwoners van München mensen die niet meer naar huis kunnen een slaapplek aan onder de hash-tag #offenetür (open deur)

.

Update 20:00 uur:
Alhoewel er nog weinig bekend is druppelt er wel van allerlei informatie binnen. Zo is het intussen bevestigd dat er 11 doden te betreuren zijn. Ooggetuigen melden dat er 3 daders zijn en er is ook in de metro geschoten.

Op last van de politie zijn alle winkels gesloten, meld een journalist van de Beierse omroep (BR). Klanten die binnen zijn kunnen niet meer de winkels uit. De politie raad ook iedereen aan om binnen te blijven. Ook het openbaar vervoer is stilgelegd.

De politie meld ook dat de schietpartij is begonnen bij de McDonalds aan de Hanauerstraße.

Update 19.37 uur:
Sky News meldt dat er een tweede schietpartij gaande is bij een metrostation. Er komen ook berichten binnen van schietpartijen in andere delen van de stad.

Update 19:29 uur:
Er is een video opgedoken die qua locatie bij een van de McDonald's in het winkelcentrum lijkt te zijn.

Update 18:56 uur:
Veel is nog onbekend omdat as we speak bezig is, maar het lijkt zeer ernstig. Met beelden die aan Alphen doen denken, laat de schutter het vierde grootste winkelcentrum in Duitsland achter. Met zekerheid is nog niets te zeggen, maar het lijkt erop dat de schutter in een café om zich heen begon te schieten en het winkelcentrum verliet, het metrostation in. Hier zijn ook schoten gelost.