Nieuwe regels in Premier League moeten scheidsrechters beschermen

De Engelse voetbalbond FA heeft voor het komende seizoen een aantal nieuwe regels ingevoerd, die officials moeten beschermen.

De afgelopen jaren is het misbaar richting scheidsrechters steeds meer toegenomen en de voetbalbond in Engeland (FA) grijpt daarom in. Het doel is om kritiek en wangedrag richting scheidsrechters, assistenten en overige officials in te dammen.

Zo moeten scheidsrechters nu gele kaarten geven wanneer er:

- Zichtbaar onrespectvol gedrag jegens een official wordt getoond
- Op agressieve wijze wordt gereageerd op een beslissing
- Een official 'face-to-face' wordt bejegend
- Gerend wordt richting een official om een beslissing aan te vechten

Daarnaast kan een scheidsrechter rood trekken wanneer er beledigende of agressieve taal richting een official wordt gesproken. Hetzelfde geldt voor gebaren van diezelfde aard.

Ook is het niet toegestaan een official aan te raken. Er volgt geel 'wanneer een speler een official aanraakt om zijn aandacht te vragen op een niet-agressieve manier', terwijl een rode kaart volstaat 'wanneer dit op een agressieve manier gebeurt'. Bij het omsingelen van een official mag de scheidsrechter 'één of meerdere spelers geel geven'.

Verder meldt de FA dat wangedrag rond de dug-outs strenger in de gaten wordt gehouden. Tot slot wordt tevens benadrukt dat officials te allen tijde professioneel moeten blijven ten opzicht van spelers en coaches'.

Nieuwe regel in Premier League moet scheidsrechters beschermen (Pro Shots / Action Images)
Nieuwe regel in Premier League moet scheidsrechters beschermen (Pro Shots / Action Images)