Laatste kans tegen Donald Trump faalt

Tegenstanders van Donald Trump hebben maandag (lokale tijd) amok gemaakt op de Republikeinse conventie in Cleveland. Het anti-Trump-kamp wilde dat gedelegeerden de mogelijkheid zouden krijgen om andere kandidaten te steunen.

De tegenstanders van Trump eisten een hoofdelijke stemming over het plan, zodat vertegenwoordigers van alle staten hun mening konden geven. De partijleiders verklaarden daarop dat er te weinig steun was voor zo'n stemming. Dat leidde tot woedende reacties. Zo vertrok onder meer de delegatie uit Colorado.

Trump wordt tijdens de conventie formeel aangewezen als Republikeinse presidentskandidaat. De kans dat tegenstanders hem nu nog kunnen dwarsbomen is nagenoeg nul, omdat de vastgoedmagnaat tijdens de voorverkiezingen meer dan genoeg gedelegeerden achter zich kreeg.

Ondanks de tweespalt die de opkomst van Trump binnen de Republikeinen zaaide wil de partij tijdens de conventie zijn beste beentje voorzetten. Het thema van maandagavond was 'Make America Safe Again'. Zo werd er verwezen naar het gevaar dat politiemensen lopen met de leuze Blue Lives Matter, en benadrukten verscheidene sprekers de strijd tegen de radicale islam.

Opvallend was de oproep Hillary Clinton gevangen te zetten vanwege haar email-schandaal, hoewel de FBI heeft geadviseerd de Democratische presidentskandidate niet te vervolgen. De oproep kon rekenen op gescandeer uit de zaal: "Lock her up!" CNN-analisten zagen hierin een zwakte binnen het Trump-kamp, en een aanwijzing dat het lastig is voor de Republikeinen om de tegenpartij inhoudelijk aan te pakken.

Tegenstanders Trump verstoren conventie
Laatste kans tegen Donald Trump faalt (Foto: ANP)