Turkse legerleider gered na gijzeling

Het hoofd van de strijdkrachten van Turkije is gered, nadat hij was gegijzeld tijdens de nachtelijke poging tot staatsgreep in het land. Dat zei een hoge Turkse functionaris zaterdag.

Het lot van legerleider Hulusi Akar was aanvankelijk onbekend. Hij bleek door rebellen te zijn vastgezet tijdens de poging tot staatsgreep. De generaal werd bevrijd tijdens een operatie op een luchtmachtbasis bij de hoofdstad Ankara, meldde staatspersbureau Anadolu. Hij is in veiligheid gebracht. Premier Binali Yildirim benoemde Umit Dundar afgelopen nacht tot waarnemend legerleider.

Turkije heeft in het hele land 1563 militairen gearresteerd na de couppoging van afgelopen nacht. De rebellerende militairen gebruikten onder meer tanks en militaire helikopters in een mislukte poging de regering omver te werpen.

Bij de couppoging in Turkije zijn vrijdagavond en -nacht 42 mensen gedood. Het gaat voor het merendeel om burgers die in de hoofdstad Ankara om het leven kwamen, aldus de lokale autoriteiten. Tot de slachtoffers behoren volgens het Turkse persagentschap Anadolu ook zeventien politiemensen.

De Turkse president Recip Tayyip Erdogan heeft vrijdagnacht zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf niet zullen ontlopen. Hij verscheen vrijdagnacht rond 03.00 uur bij de luchthaven Atatürk bij Istanbul en sprak daar zijn aanhangers toe. Erdogan zei onder meer dat geen enkele kracht de wil van het volk kan breken.

Update 11.11 uur
Het aantal doden die zijn gevallen tijdens de poging tot staatsgreep in Turkije is opgelopen tot negentig. Dat liet het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag weten. Ook het aantal mensen die gewond raakten liep op, tot 1154. Rebellerende militairen probeerden afgelopen nacht met behulp van tanks en helikopters de regering omver te werpen. Ze blokkeerden daarbij onder meer bruggen over de Bosporus en beschoten het parlementsgebouw in Ankara.

Turkse legerleider gered na gijzeling
Turkse legerleider gered na gijzeling (Foto: ANP)