Flakka maakt opmars in Nederland

Het klinkt als de titel van een nieuwe Top 40 hit, maar het is een drug die uit Amerika is overgewaaid. De werkzame stof in flakka heet Cathinon, een amfetamine-achtige stof die uit qat afkomstig is.

Na inname schiet de lichaamstemperatuur naar boven de 40 graden en kan men in een psychose raken. Het is een synthetische drug die voor zieke hallucinaties kan zorgen. In Nederland zijn er al diverse meldingen binnen gekomen waarbij vermoedelijk flakka in het spel was.

Zo werd in Ospel een verwarde man aangetroffen die alles aanviel wat hij op zijn pad tegen kwam. Collega’s, auto’s en ook een gelaagde winkelpui moesten er aan geloven. In Den Haag trof de politie een man op een kruispunt aan, die letterlijk een zombie leek. De beide heren werden naar de spoedeisende hulp gebracht.

Verschillende politieteams waarschuwen op Facebook voor de gevolgen van de goedkope variant van ‘Chrystal Meth’ nu het festivalseizoen voor de deur staat. Enkele van de verschijnselen die zich voordoen na gebruik zijn: wild shaken, ‘bovenmenselijke’ krachten, woedeaanvallen, hallucineren en paranoïde/psychotisch gedrag. Als men vermoedt dat er Flakka in het spel is, wordt geadviseerd om direct 112 te bellen, omdat medische hulp noodzakelijk is. 

Op de Facebookpagina van politieteam Leijdal werd onderstaand filmpje gedeeld, dat moet waarschuwen voor Flakka. Het lijkt overigens meer op de intro van een slechte horrorfilm, dan op een waarschuwing, maar dat terzijde. 


Flakka