De Graafschap blijft gedegradeerd

De Graafschap zal komend seizoen het moeten doen met een plaats in de Jupiler League. De club uit Doetinchem spande een zaak aan bij de rechter om als negentiende club deel te mogen nemen aan de Eredivisie, maar de voorzieningenrechter vindt dit praktisch onuitvoerbaar.

De Graafschap kwam tot de rechtszaak toen bleek dat FC Twente ondanks een eerder besluit van de licentiecommissie van de KNVB toch in de Eredivisie mocht blijven. De Tukkers wonnen een zaak bij de beroepscommissie van de KNVB, waardoor De Graafschap buiten de boot viel. De Doetinchemmers verloren in de play-offs in de strijd om promotie/degradatie van Go Ahead Eagles en waren op dat moment de eerst aangewezene om in de Eredivisie te blijven mocht Twente degraderen.

Omdat volgens De Graafschap FC Twente na een verloren bodemprocedure halverwege het seizoen alsnog zou gaan degraderen zou De Graafschap, om de chaos te beperken, als negentiende club alvast toegelaten moeten worden tot de Eredivisie.

De rechter woog echter zwaar mee dat het idee van De Graafschap praktisch onuitvoerbaar is en grote gevolgen heeft voor het competitieschema in zowel de Eredivisie als de Jupiler League, te meer omdat een nieuw schema in enkele weken tijd afgerond zou moeten worden. Daarnaast lijkt de bodemprocedure van De Graafschap tegen Twente langer te gaan duren dan de Doetinchemmers voorspellen. Mogelijk is deze pas tegen het einde van volgend seizoen afgerond, waardoor volgens de rechter er niet de chaos zal ontstaan die De Graafschap voorspelt.