Reacties op aanslag Nice

Vanuit het buiten- en binnenland stromen de geschokte reacties over de aanslag in Nice, waarbij 84 doden vielen donderdagnacht, binnen. 

Theresa May:
De kersverse Britse premier Theresa May heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. "Onze gedachten zijn bij allen die door deze vreselijke gebeurtenis zijn getroffen, op wat een nationaal feest had moeten zijn."

Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens verschillende media direct het reisadvies aangepast voor Frankrijk. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Britse burgers in Nice op het hart gedrukt de aanwijzingen van de Franse autoriteiten op te volgen.

Donald Tusk:
"Europa staat verenigd achter het Franse volk en de regering in de strijd tegen geweld en haat.'' Met die woorden heeft de president van de Europese Unie Donald Tusk op de aanslag in Nice gereageerd.

Angela Merkel:
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Frankrijk de volledige solidariteit van Duitsland toegezegd. "Duitsland staat in de strijd tegen het terrorisme zij aan zij met Frankrijk. En ik ben er zeer van overtuigd dat wij, ondanks alle moeilijkheden, deze strijd zullen winnen", zei Merkel in Mongolië, waar zij een top van Aziatische en Europese landen bijwoont.

Jens Stoltenberg:
NAVO-baas Jens Stoltenberg is ,,geschokt en bedroefd" over de aanslag in Nice. In een verklaring die vrijdagmorgen in Brussel werd vrijgegeven, zegt de secretaris-generaal: "Mijn gedachten gaan uit naar de families en geliefden van de slachtoffers. Deze aanval was gericht op onschuldige mensen en de kernwaarden waar NAVO voor staat. Maar terrorisme zal nooit de democratie, vrijheid en open samenleving verslaan."

Diederik Samsom (PvdA):
Afschuwelijke taferelen, tientallen slachtoffers. We betuigen ons medeleven met slachtoffers, met nabestaanden en met iedereen die daar nog in grote onzekerheid verkeert. En we staan schouder aan schouder met Frankrijk dat alweer getroffen is door een vreselijke aanslag."

PVV-leider Geert Wilders:
Dit is een oorlog. En het zal niet stoppen voordat we onze grenzen sluiten voor de islam en onze samenlevingen de-islamiseren''.

Emile Roemer (fractievoorzitter SP):
Op de dag dat je de vrijheid viert, beroofd worden van je vrijheid. Wat een verschrikking''

Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie):
"Bij de vreselijke aanslag in Nice herinner ik me opnieuw de aansporing van de Duitse theoloog en martelaar Dietrich Bonhoeffer (1906-1945): We moeten niet alleen de wonden verzorgen van slachtoffers onder de wielen van het kwaad, maar ook een stok tussen de spaken steken.''

Alxander Pechtold (D66-leider)
Met deze aanslag op de avond van de Franse nationale feestdag is het land opnieuw in het hart geraakt. Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo'n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur."

Sybrand Buma (Fractieleider CDA)
"Barbaarse terreuraanslag tijdens Franse nationale feestdag in Nice. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden."

Khadija Arib (Voorzitter van de Tweede Kamer)
"Wat een verschrikkelijke en laffe aanslag op Frankrijk. Wens slachtoffers, nabestaanden en het Franse volk veel sterkte toe."

Halbe Zijlstra (Fractieleider van de VVD):
"Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

 Ook Rihanna, die een optreden in Nice heeft afgezegd vanwege de aanslag, reageerde verslagen op Instagram "Onze gedachten zijn de slachtoffers en hun nabestaanden"