IJzijde Amsterdam Centraal officieel geopend

Jarenlang is er gewerkt om de IJzijde van het Centraal Station in Amsterdam om te toveren tot een knooppunt van openbaar vervoer, winkels en eettentjes. Vrijdag werd het gebied officieel geopend.

In de woorden van wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): "De metamorfose van de IJzijde brengt ons meer dan een mooi, toegankelijk en prettig station. Jarenlang zagen we het IJ als een grens, nu is het IJ een tweede rivier die midden door de stad loopt. De nieuwe IJzijde maakt de stad weer één geheel. Het resultaat is een prachtig knooppunt voor alle soorten vervoer: treinen en metro's, voetgangers en fietsen, boten en bussen."

Onder een overkapping is een busplatform gebouwd, met een lift en roltrap naar de toekomstige Noord-Zuidlijn. Onder het platform loopt een nieuwe tunnel voor autoverkeer en ligt de IJ-hal, waarin winkels en restaurants zitten. Voor voetgangers en fietsers is tussen het station en het IJ een 'gedeelde ruimte' ingericht, een gebied zonder voorrangsregels. Voor hen ging afgelopen najaar ook al een nieuwe tunnel onder het CS open.