'Verbied honden!'

Laten we bidden dat het een hoax is: verschillende bewoners uit de Engelse stad Manchester hebben een flyer ontvangen waarin wordt opgeroepen honden uit de publieke ruimte te weren. De oproep zou afkomstig zijn van een Islamitische beweging die zich 'For Public Purtity' noemt.

Met deze actie zijn slapende honden wakker gemaakt; veel bewoners zijn woedend. De folders zijn verspreid in buurten waar veel moslims wonen. Ook moslims die een viervoeter in huis hebben, ontvingen het veelbesproken drukwerk. In het broddelwerkje worden honden 'onrein' genoemd en zouden de oudste vrienden van de mens moeten worden geweerd uit de publieke ruimte. Dit 'uit respect voor ons en onze kinderen'.

'Het is aan het Britse volk om te begrijpen dat, als moslims zich echt welkom willen voelen, in te stemmen met dingen waar ze zich wellicht ongemakkelijk bij voelen. Het klopt dat honden populair zijn als huisdier, maar bij interculturele relaties moet het 'Koninkrijk' prevaleren', valt op hun website te lezen.

"Dit moet oplichterij zijn", roept de 39-jarige Fayyaz Ali. "Ik ben zelf moslim en de sharia zegt dat, wanneer je in een niet-islamitisch land woont, de wetten van dat land dient te respecteren. De moslim-wet geldt hier niet. Mijn ouders komen uit Pakistan. Als ik moeite zou hebben met de Engelse wetten, dan zou ik beter naar Pakistan kunnen teruggaan".

Een andere buurtbewoner, Clifton Green, heeft eveneens de flyer ontvangen. Zelf is hij de eigenaar van een puppy. "Op facebook zien we verschillende reacties. Sommige mensen denken dat het puur bedoeld is om mensen op te stoken tegen moslims. Het maakt mij enigszins bezorgd. Zelf heb ik moslimvrienden en dito collega's. Dit gaat de kant op waarbij andere mensen gaan bepalen hoe jij leven moet. Dat zou je niet moeten willen".”

Naeem Hassan, een plaatselijke politicus van Labour (een soort Britse PvdA) spreekt zijn zorgen uit: "Ik denk dat iemand de maatschappij in tweeën probeert te splijten”, zegt hij. “Zelf zie ik totaal geen problemen onderling. Het enige dat ik de mensen kan meegeven: negeer het".

Op de website van de gebeten hond, is het doel van de club te lezen: 'Om moslims te helpen te leven zoals hun geloof het ze opdraagt, eisen wij dat honden worden geweerd uit de openbare ruimte. Dit houdt in: restaurants, gedeelde ruimtes en uiteraard het openbaar vervoer. Als dit het geval is dan valt er een last van de schouders van de ware gelovigen en komen ze niet meer ongewild in aanraking met bedorven zaken'.

Sommige media melden -wellicht terecht- dat de flyeractie een slechte grap zou zijn. Echter zijn er wel gevallen bekend van (Islamitische) taxichauffeurs die klanten met blindengeleidehonden hebben geweigerd. Honden zijn immers zwaar haram.