Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening

Duitsland heeft woensdag voor het eerst staatsleningen met een looptijd van tien jaar geveild tegen een negatieve rente. Investeerders die het schuldpapier gedurende de gehele looptijd in hun bezit houden, krijgen aan het eind van de rit 0,05 procent minder terug dan zij hebben ingelegd.

Duitsland kon tegen die voorwaarden ruim 4 miljard euro ophalen. Op de secundaire markt, waar beleggers onderling handelen in staatsleningen, was het effectief rendement op tienjarig Duits staatspapier al eerder negatief. Maar de Duitse overheid wist niet eerder zelf schuldpapier met zo'n lange looptijd aan de man te brengen waar beleggers geld op toeleggen.

De lage rente wijst op een sterke vraag naar staatsobligaties, niet alleen van Duitsland maar ook andere betrouwbaar geachte landen waaronder Nederland. Dat komt mede door de lage beleidsrente en het opkoopprogramma voor schuldpapier van de Europese Centrale Bank (ECB).

Daarnaast speelt de onzekerheid rond het Britse vertrek uit de Europese Unie een rol. Zolang de gevolgen daarvan voor met name de Europese financiële sector onduidelijk blijven, steken veel beleggers hun geld liever in veilig geachte beleggingen, zoals goud, waardevaste valuta's en overheidsleningen van financieel gezonde landen.

Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening
Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening (Foto: ANP)