Twaalf wisselspelers op de bank in betaald voetbal

Vanaf komend seizoen mogen er bij de betaald voetbalclubs in Nederland twaalf wisselspelers op de bank plaatsnemen. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft dit besloten na aanleiding van een wens die voortvloeit uit het rapport Winnaars van Morgen.

In dat rapport komt naar voren dat trainers in de voorbereiding op een wedstrijd met gemiddeld 20 tot 24 spelers werken, maar tijdens een wedstrijd moet een aantal van hen op de tribune plaatsnemen. Nu mogen clubs nog zeven man op de reservebank zetten. De overige spelers woden naar de tribune verwezen. 

"Dankzij de uitbreiding blijven zij betrokken bij de voorbereiding op de wedstrijd. Dat bevordert het teamproces en de ontwikkeling van jonge spelers", vertelde Jelle Goes, technische manager van de KNVB, in een verklaring op de officiële bondswebsite.

De nieuwe regel geldt voor wedstrijden in de Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en de Johan Cruijff schaal. Clubs zijn echter niet verplicht om, om praktische redenen, de wedstrijdselectie uit te breiden.