Dexit referendum-nachtmerrie op komst voor frau Merkel

De referendum-koorts slaat in alle hevigheid toe in de Europese Unie (EU). Ook in Duitsland leven anti-EU gevoelens. Alternative für Deutschland (AfD) ziet de kansen groeien om volgend jaar tijdens de verkiezingen een plek in het parlement te veroveren.

Het eerste wat de anti-EU partij wil doen is de Duitse burger door middel van een Dexit-referendum te vragen of ze nog wel zin hebben in het grote Europese rijk waar Angela merkel van droomt.

Net als de PVV in Nederland, lijkt de AfD steeds meer steun te krijgen. In Frankrijk neemt de steun voor Front National van le Pen toe. Ook in Denemarken neemt de afkeer tegen de huidige EU sterk toe.

Partijleider Frauke Petry van de AfD zegt dat het tijd is voor een nieuw Europa, zonder onderwerping aan de Brusselse grillen. Landen moeten partners zijn die elkaars verschillen en eigen beleid respecteren en van daaruit een economisch blok vormen. Tevens moet de soevereiniteit van een land gerespecteerd worden. Als de EU haar verkeerde koers van steeds meer soevereiniteit ontnemen en het quasi-socialistische beleid van verregaande integratie niet wijzigt zullen steeds meer landen hun soevereiniteit terug eisen zoals de Britten hebben gedaan.