OM vraagt Moskou om radargegevens MH17

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Rusland met klem verzocht alsnog extra radargegevens te verstrekken rondom het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft onderzoeksleider Fred Westerbeke gezegd in een gesprek in Moskou met het NRC.

In het donderdag gepubliceerde interview zegt Westerbeke dat er 'druk zit' op de tijd die de Russen nog hebben om met informatie te komen. Herman Bolhaar, de hoogste baas van het OM, had woensdag in Moskou overleg met de Russische procureur-generaal, Joeri Tsjajka. Westerbeke was daarbij aanwezig. Het OM heeft tot nu toe niet de beschikking over zogeheten 'primaire radar-gegevens', de beelden die worden gemaakt vanaf de grond.

Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash. Volgens het OM gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.

OM vraagt Moskou om radargegevens MH17
OM vraagt Moskou om radargegevens MH17 (Foto: ANP)