Flinke schade computerstoring rechtbanken

De rechtspraak heeft op 23 mei flink last gehad van een computerstoring. In totaal zijn ongeveer 30.000 arbeidsuren verloren gegaan doordat mensen niet of nauwelijks konden werken. Meer dan honderd rechtszaken moesten worden uitgesteld.

De storing duurde van 07.35 uur op 23 mei tot 00.45 uur op 24 mei, in totaal dus zeventien uur en tien minuten, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Negen mensen gingen door de storing zonder straf naar huis. Ze werden verdacht van onder meer te hard varen en verkeerd aanmeren. Hun dossiers waren volledig digitaal aangeleverd. Het waren oude en eenvoudige zaken "waarbij de geëiste boete laag was", benadrukt Van der Steur.

Wat het akkefietje in totaal heeft gekost, is niet helemaal duidelijk. De rechtspraak schat de eigen kosten op 1,8 miljoen euro.

De storing ontstond toen een 'knooppunt' in het netwerk niet goed meer werkte. Het reservesysteem ving dit niet op. Toen dat wel lukte, bleek dat oudere "processystemen" niet goed werkten in de reserve. De software moest opnieuw worden geïnstalleerd en de applicaties moesten handmatig worden gekoppeld. Van der Steur noemt het "een zeer onaangename verrassing".

Flinke schade computerstoring rechtbanken
Flinke schade computerstoring rechtbanken (Foto: BuzzT)