Peiling: PvdA aanhang meest eurofiel

Uit de peilingen van Maurice de Hond blijkt dat de EUforie onder PvdA’ers en GroenLinksen fors is toegenomen sinds 2011. Omdat er in de peilingen van de partijen populariteit weinig meer verandert, peilt de Hond op actualiteiten en tendensen.

Sinds de brexit leeft het verlaten van de Europese Unie (EU) volop. De premier van alle Nederlanders stelde eerst dat dit een sentiment was dat niet leefde onder het Nederlandse volk, dat blijkt inmiddels op een fors gebrek aan binding met het Nederlandse volk te zijn. Deze week werd er gekeken naar de populariteit en geloofwaardigheid van de EU. Hier uit blijkt dat onder GroenLinks en PvdA aanhang het geloof en vertrouwen in de EU fors is toegenomen.

Over de vraag of de Nederlandse economie is gegroeid dankzij het EU beleid is 86 procent van de PvdA en 93 procent van GroenLinks aanhang het eens. Dit in tegenstelling in 2011, toen was dat slechts 63 procent PvdA en 64 procent GroenLinks. Op de vraag of de EU er voor heeft gezorgd dat er minder oorlog is in het Europese continent is een vergelijkbare stijging te zien van eerder genoemde aanhang.

Op de vraag over de Brusselse superstaatdroom ziet wederom de huidige PvdA aanhang met 43 procent die droom het liefst werkelijkheid worden. In 2011 was er maar 25 procent van de PvdA aanhang te porren voor die droom. Opvallend is dat bij de pro-EU partij D66 nog maar 16 procent de United States of Europe (USE) een fijn plan vindt tegen 34 procent in 2011.

Slechts drie procent van de PvdA’ers denkt dat binnen tien jaar de EU gedesintegreerd is. In 2011 was dat nog 19 procent. Ook het opheffen van het Schengenakkoord vind de huidige generatie PvdA met acht procent een slecht plan. In 2011 vond 34 procent dat nog een goed idee.

Tevens werd er gepeild op het nexit sentiment. Hier vind wederom maar vijf procent van de PvdA het een goed idee tegen 20 procent in 2011. Opvallend is hier ook D66. In 2011 vond slechts drie procent van de D66’ers dit een optie tegen nu een stijging naar tien procent.

Tot slot blijkt uit de peiling dat het referendum in 2011 geliefder was dan nu. Enkel de PVV aanhang ziet een referendum nog positief, de andere partijen zijn geschrokken van hun misvattingen over wat er onder ‘het volk’ wel of niet leeft en gokt liever niet meer op de voorspelbaarheid en of maakbaarheid van referendauitslagen.