'Turkse vlag is het DENK-effect'

De heren en dame van DENK zijn er opnieuw in geslaagd de lachers op hun hand te krijgen. De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebben -naar aanleiding van de islamitische aanslag in Istanboel – besloten de Turkse vlag halfstok te hangen. Een sympathiek en logisch gebaar. De denkers van DENK suggereren echter dat het door iets anders komt; het zou te wijten zijn aan hun politieke en maatschappelijke inzet voor polarisering dat de Türk bayrağı vandaag wapperde bij de gemeentehuizen.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu noemt het een 'geweldig gebaar'. "Waar een paar maanden geleden de Tweede Kamer de aanslag in Istanbul niet wenste te herdenken, zien wij dat de grote steden vandaag en de Tweede Kamer morgen wel willen herdenken", aldus Kuzu met een verfijnd gevoel om toch nog een beetje in de gewenste slachtofferrol te kunnen kruipen. “Dat is het DENK-effect", vervolgt hij .“"Want de vreselijke aanslag in Istanbul raakt heel veel Nederlanders diep in het hart".

"Alleen samen kunnen wij terrorisme verslaan. Schouder aan schouder, zij aan zij", waarmee de politicus een songtekst van John Ewbank lijkt op te dreunen.

Of het hijsen van de Turkse vlag daadwerkelijk iets met de beweging te maken heeft, wordt door veel mensen betwijfeld. Op Twitter is de hashtag #denkeffect dan ook kokend heet. Veel mensen nemen de moeite om andere gebeurtenissen eveneens toe te schrijven aan DENK. Er zijn zelfs boze tongen die beweren dat DENK op deze wijze het drama van de aanslag op het vliegveld voor politiek gewin misbruikt. Anderen zien de uitleg van Kuzu een duidelijk signaal dan de 'denkers' eerder een Turkse partij dan een Nederlandse partij te noemen is.