Zwangere tokkie (18) rookt pakje per dag

Sharona is een ware tokkie. Niet alleen omdat ze op haar achttiende al hoogzwanger is, ook blijft ze stevig doorpaffen. Ze rookt zelfs bijna een pakje per dag.

De Nederlandse met de volkse naam is inmiddels 27 weken zwanger. Toch kan ze haar peuken niet missen. Ze rookt er dan ook zeker vijftien stuks per dag.

Eenmaal met jong geschopt, probeerde Sharona te stoppen. De eerste twee maanden nam ze dan ook geen enkel trekkie van haar sjekkie. Maar inmiddels is ze weer in haar oude patroon komen te vervallen. "Ik voel me schuldig, maar stoppen kan niet", bekent ze.

"Toen ik 14 weken zwanger was, stak ik de zoveelste sigaret op en dacht ik: ik zou moeten stoppen", vertelt Sharona aan RTL Nieuws. Haar gynaecoloog verwees haar daarom door naar een anti-rookcoach. Maar het stoppen met roken bleek te heftig. "Ik kreeg er zo veel stress van. Ik trilde veel, lag 's nachts wakker, was continu onrustig."

Dat haar hele omgeving een tokkie is, helpt ook niet mee natuurlijk. "Iedereen rookt namelijk. Zat ik daar, tegenover mijn vriend aan de keukentafel. Hij was lekker aan het roken, en ik niet." Ze weet dat het slecht is en voelt zich schuldig, maar ze trekt zich op aan het feit dat de kleine er op de echo's nog goed uitziet.

Het verhaal van Sharona staat niet op zichzelf. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn vandaag 'Taskforce Rookvrije Start'. Deze moet aanstaande moeders helpen met het stoppen met roken.

Update 17.40 uur:
En we hebben beeld, met dank aan Ayreon84! Filmpje van Sharona is hier te zien!