EK: Uitslag Italië - Spanje

Regerend Europees kampioen Spanje kan naar huis. De formatie verloor zojuist met 2-0 van Italië, dat komende zaterdag tegen Duitsland moet aantreden. De doelpunten kwamen van Giorgio Chiellini en Graziano Pellè.

Vier jaar geleden had de finale van het EK voetbal hetzelfde affiche, maar toen werd Italië door Spanje vernederd: 4-0. Vandaag waren de rollen echter omgedraaid. Met name in de eerste helft overheersten de Italianen. De eerste kans kwam op naam van Pellè, maar David de Gea wist de poging onschadelijk te maken.

Giorgio Chiellini opent de score voor Italië (PRO SHOTS / Action Images)

Diezelfde De Gea zag er bij de treffer van Chiellini minder fris uit. De sluitpost liet een vrije trap van Éder los, waarna de verdediger de bal eenvoudig over de lijn wist te tikken. Niet veel later redde hij echter attent op een schot Emanuele Giaccherini.

Na de pauze probeerde Spanje orde op zaken te stellen, maar er was eigenlijk geen doorkomen aan. De verdediging van de Italianen stond als een huis en via vlijmscherpe counters kwam de ploeg er keer op keer snel uit.

Bij één van deze counters stuurde Pellè via een prachtige hakbal Éder de diepte in, maar het was opnieuw De Gea die een tweede Italiaanse treffer wist te voorkomen. Enkele minuten later had Spanje opnieuw geluk, nadat een voorzet van Mattia De Sciglio tussen alles en iedereen in viel.

In de slotfase van de wedstrijd voerde Spanje de druk verder op, wat bijna in de gelijkmaker van Andres Iniesta resulteerde, maar deze keer kon Gianluigi Buffon zich onderscheiden met een prima redding. In de laatste minuut van de officiële speeltijd deed hij dit nogmaals door een schot van Gerard Piqué te keren. Uiteindelijk was het Pellè, die in blessuretijd een einde aan alle spanning maakte.