EK: Uitslag Frankrijk - Ierland

Frankrijk heeft de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal weten te bereiken. In het Parc Olympique Lyonnais in Lyon werd Ierland met 2-1 verslagen. De Ieren kwamen nog wel met 0-1 voor.

Het was een droomstart voor Ierland. Shane Long werd in het strafschopgebied neergelegd door Paul Pogba. Dit leverden de Ieren een strafschop op. Robby Brady schoot vanaf elf meter raak en bezorgde de Boys in Green de 0-1 voorsprong.

Nadat Frankrijk enigzins bekomen was van de schrik kreeg Les Blues ook de eerste kansen. Dimitri Payet schoot de vrije trap makkelijk in handen van West Ham United-doelman Darren Randolph en Shane Duffy voorkwam een treffer van Olivier Giroud.

Frankrijk verhoogde naar mate de eerste helft verhoogde wel de druk op Ierland, dit leverde nog een aantal kansen op maar geen treffer. Ierland kon met lange ballen ook een paar keer uitkomen, een tweede doelpunt zat er niet in. In de eerste helft kregen vier spelers een gele kaart. Voor Adil Rami, N'Golo Kanté en Jeff Hendrick was het de tweede kaart van het toernooi en liepen daardoor een schorsing op.

Bij Frankrijk bleef Kanté na de rust in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Kingsley Coman. De Fransen begonnen enthousiast aan de tweede helft en na twee minuten was er al een behoorlijke kans voor Koscielny, die naast kopte. Tien minuten later was het wel raak. Antoine Griezmann stond vrij en kopte de voorzet van Bacary Sagna raak.

Frankrijk stelde direct orde op zaken door twee minuten later nogmaals te scoren. Giroud legde de bal panklaar voor Griezmann die alleen doelman Randolph voor zich zag staan en zette de 2-1 op het bord. Een paar minuten later werden de problemen voor Ierland nog groter nadat Duffy de doorgebroken Grizmann neerhaalde. Duffy moest met rood naar de kleedkamers en de resterende vrije trap ging over.

In de slotfase was het alleen nog maar Frankrijk die serieuze kansen kreeg. Een nieuw doelpunt bleef uit en het bleef 2-1. Les Blues treft in de kwartfinale de winnaar van het duel tussen Engeland en IJsland.

Olivier Giroud en Antoine Griezmann vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)
Olivier Giroud en Antoine Griezmann vieren feest na de gelijkmaker. (PRO SHOTS/Action Images)