Megastunt in TT Assen na bizarre race

Jack Miller heeft de bizarre Grand Prix van Nederland in de MotoGP - ook wel de TT van Assen genoemd - op zijn naam geschreven. In een door hevige regen geteisterde race was Miller een van de weinigen die nauwelijks fouten maakte en gewoon netjes overeind bleef, resulterend in een van de meest verrassende zeges in vele jaren. 

Bij de start nam Scott Redding de leiding op het regenachtige circuit, maar al in de eerste bocht viel hij ver terug. Valentino Rossi profiteerde en nam de leiding over, voor Andrea Dovizioso en Aleix Espargaro. Yonny Hernandez kende vanaf plek zes een slechte start en viel vijf plaatsen terug, maar vervolgens maakte de Colombiaan een ongelooflijk goede indruk. Nog voor het einde van de eerste ronde pakte hij de derde plek, terwijl hij twee rondjes later zowel Dovizioso als Rossi compleet kansloos liet. Jorge Lorenzo kon weer eens niet met de natte omstandigheden omgaan: de wereldkampioen viel zelfs terug tot buiten de top-15.

Naast Hernandez waren er nog twee coureurs die fantastisch onderweg waren op de natte baan: Danilo Petrucci vertrok vanaf de negende plek, maar lag na acht ronden op de vierde stek, terwijl hij alsmaar dichter bij Rossi en Dovizioso kwam. Achter hem reed Andrea Iannone, die door een straf helemaal achteraan het veld moest beginnen en al snel naar voren op kwam zetten. Richting de helft van de race leek het een tijdje wat droger te worden, maar kwam de regen toch ineens weer met bakken uit de hemel. 

Terwijl Hernandez zijn voorsprong alsmaar uit bleef breiden sloeg het noodlot toch nog toe voor de Colombiaan: hij ging onderuit en stond in het grind, maar kon zijn race nog wel vervolgen. Hij kwam overigens op plek negentien de baan weer op, nog vóór regerend wereldkampioen Lorenzo, die er helemaal niks van bakte. 

Twaalf ronden voor het einde was ongeveer de gehele Noordzee op het circuit neergevallen, maar dat kwam Petrucci alleen maar ten goede. De Italiaan maakte gehakt van Rossi, waarna ook Dovizioso kansloos bleek. Redding liet zich ook weer van voren zien en leek Rossi en Dovizioso ook aan te vallen, maar op dat moment vond de wedstrijdleiding het wel even mooi geweest: rode vlag en een tijdelijk einde van de race.

Het heeft er op het moment alle schijn van dat we binnen afzienbare tijd weer gaan racen. Er staan dan nog twaalf ronden op het programma. Dovizioso start dan vermoedelijk van poleposition, voor Petrucci, Rossi, Redding, Marc Marquez en Dani Pedrosa. 

Update 14.49 uur

Om 14.55 uur gaat de pitstraat weer open. Vermoedelijk zal de race dan rond 15.00 uur hervat worden.

Er is inmiddels weer blauwe lucht gesignaleerd boven het circuit, dus de herstart lijkt niet in gevaar te komen (Foto: rene90)
Er is inmiddels weer blauwe lucht gesignaleerd boven het circuit, dus de herstart lijkt niet in gevaar te komen (Foto: rene90)

Update 15.30 uur

Bij de herstart nam Dovizioso gelijk de leiding, voor Rossi, Marquez, Petrucci en de ongelooflijk knap rijdende Jack Miller. Het feestje duurde niet lang voor Dovizioso, want Rossi ging hem snel voorbij. Nadat Pedrosa onderuit schoof was het ook voor Dovi helemaal voorbij: de Italiaan gleed hard onderuit. Voor Petrucci was de race op dat moment ook al voorbij, want zijn Ducati was ermee gekapt.

Men leek even op adem te kunnen komen, inclusief uw redacteur, maar daar dacht Rossi anders over: ook Il Dottore kon de omstandigheden niet aan en krap een ronde na Dovizioso ging ook Rossi van de baan. De nieuwe situatie was dat Marquez de leiding in handen had, terwijl Miller op een sensationele tweede plaats lag. De Australiër was zelfs sneller en viel Marquez aan, met succes. De Marc VDS-rijder, vorig jaar rechtstreeks overgestapt vanuit de Moto3, pakte zo voor het eerst in zijn leven de leiding in een MotoGP-race.

Achter Miller reden ook de nodige verrassende namen, want Pol Espargaro had de derde plek in handen, voor Redding, Iannone - die in het eerste deel van de race nog gecrashed was - en Alvaro Bautista. In de slotronden begon de baan rap op te drogen en dat was te zien: men zat stabieler op de motor en er werd nauwelijks meer gevallen. 

Miller reed zo naar een ongelooflijke zege, wat vermoedelijk niemand had verwacht. Ter illustratie: wedkantoren gaven ruim 250 keer de inzet voor een zege van de Australiër. Marquez was dolblij met een tweede plek, want de Spanjaard liep in het WK uit op de gevallen Rossi en de falende Lorenzo. Redding pakte een evengoed erg verrassend podium. De zege van Miller zorgde overigens ook nog voor een stukje historie: de rijder van Marc VDS zorgde voor de eerste zege van een niet-fabrieksteam sinds Toni Elias in 2006 de Grand Prix van Portugal won.