Croon (17) de verrassing in hockeyselectie voor Rio

Bondscoach Max Caldas heeft zijn selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bekendgemaakt. In totaal bestaat de selectie uit zestien spelers en twee reserves. De opvallendste naam is die van de zeventienjarige Jorrit Croon. Het talent van HGC kreeg de voorkeur krijgt boven Constantijn Jonker, die aangewezen is als reserve. 

"Met deze groep hebben we de beste kans om goed te presteren in Rio", vertelde bondscoach Caldas. "Ik kijk niet naar de leeftijd van de spelers, als je goed bent, ben je goed. Jorrit is jong en leergierig en met hem hebben we een creatieve en balvaste speler in de groep."

Voor aanvoerder Robert van der Horst worden het zijn derde Olympische Spelen. "Ik ben vereerd dat ik mee mag, als hockeyer heb je geen hoger platform dan de Spelen. We hebben een mooie club en het is leuk dat Jorrit bij de selectie zit. Hij heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt."

Jonker zal naar Rio afreizen als reserve. De spits van Kampong zal samen met keeper Pirmin Blaak van Rotterdam, die eveneens aangewezen is als reserve, alleen bij het team aansluiten bij de trainingen. Beide heren zullen ook niet in het olympisch dorp slapen. Een hockeyselectie bestaat normaal gesproken uit achttien man, maar tijdens de Olympische Spelen bestaat de selectie slechts uit zestien man. De reserves zullen alleen in actie komen, mocht één van de zestien spelers geblesseerd raken. 

Roel Bovendeert, Jelle Galema, Bjorn Kellerman en Joep de Mol vielen als laatste spelers af en maken geen deel uit van de olympische groep. 

Selectie Nederland: Seve van Ass, Sander Baart, Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Jorrit Croon, Rogier Hoffman, Robbert Kemperman, Robert van der Horst, Milko Pruyser, Jaap Stockmann, Glenn Schuurman, Hidde Turkst, Valentin Verga, Bob de Voogd, Mink van der Weerden en Sander de Wijn.

Jorrit Croon (17) de verrassing in de selectie van Rio. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Jorrit Croon (17) de verrassing in de selectie van Rio. (PRO SHOTS/Toin Damen)