Razendspannende finish in Moto3 Assen

De Grand Prix van Nederland in de Moto3 is gewonnen door de Italiaan Francesco Bagnaia. Hij pakte na een zinderende slotfase in de laatste meters van de race de leiding en dus de zege. De Nederlander Bo Bendsneyder startte vanaf plek zeven, kende een moeizame race, maar kon mede door de nodige valpartijen als negende over de finish rijden - zijn beste prestatie tot nu toe. 

Bo Bendsneyder kende vanaf plek zeven een lastige start en verloor in het gedrang gelijk twee plekken. Voorin pakte Romano Fenati de leiding, voor Brad Binder en Enea Bastianini. In ronde twee ontsnapte de Argentijn Gabriel Rodrigo aan een levensgevaarlijke situatie: hij schoof vanaf plek vier onderuit en zag Fabio Quartararo centimeters langs zijn hoofd rijden, hoewel de Fransman zelf ook onderuit ging.

De volgende crash volgde na acht ronden. Aaron Canet probeerde in de kopgroep een aanval te plaatsen op Bastianini, maar dat ging fout en de Spanjaard vloog door de lucht. Zijn motor scheerde rakelings langs het hoofd van Francesco Guevara, die uitviel maar toch een engeltje op zijn schouder had zitten. Ondertussen ging het voor Bendsneyder niet bepaald makkelijk. Hij kwam in het gedrang en zakte terug naar achterin het groepje: dankzij de valpartijen hield hij nog wel de aansluiting bij de top-10.

Zoals in de Moto3 te doen gebruikelijk werd de tweede helft van de race ook weer gekenmerkt door een wagonlading aan inhaalacties. Ook Binder viel aan, maar zeven ronden voor het einde maakte hij een fout in de Ramshoek en ging hij door het gras: weg was de kans op de zege. Vier ronden voor de finish ging het ook fout voor Bastianini: hij probeerde Nicolo Bulega in te halen, maar schoof daarbij onderuit. 

In de slotronden kwam Niccolo Antonelli plotseling naar voren zetten, maar hij kon het niet bekronen met een podium. Andrea Migno nam richting de laatste doorgang in de GT-bocht de leiding over, maar maakte bij het uitkomen een foutje en zag in de laatste meters van de race Francesco Bagnaia nog voorbij komen. De Italiaan reed zelf ook de hele race voorin mee en kon dat bekronen met de zege, voor Migno en de opnieuw verrassend sterke Fabio di Giannantonio. 

Na de race bleek dat toch niet helemaal de uitslag te zijn. Migno werd vanwege een illegale manoeuvre teruggezet naar plek drie, waardoor Di Giannantonio zelfs als tweede het podium mocht beklimmen. Bendsneyder eindigde de race als negende door in de slotronde nog de nodige plaatsen terug te pakken.