'Controversiële' atlete loopt wereldtijd

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft tijdens de Afrikaanse atletiekkampioenschappen in Durban de titel gepakt op de 1500 meter. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat Semenya misschien wel de grootste 'rel' van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat vormen. En dat is niet eens omdat ze de boel probeert te belazeren.

Semenya heeft van nature een nogal hoge testosteronwaarde. Zo hoog zelfs, dat ze geklasseerd wordt als 'hyperandrogenetisch', een vrouw met de nodige mannelijke kenmerken - vooral de hoge testosteronwaarde. Op het WK van 2009 werd de toen nog tiener wereldkampioene op de 800 meter, in Londen pakte ze in 2012 olympisch zilver.

Vanaf dat moment ging het in razend tempo bergafwaarts, volgens velen omdat Semenya van wereldatletiekbond IAAF hormoontherapie moest ondergaan om haar testosteronspiegel te verlagen. Haar resultaten leken nergens meer op en de Zuid-Afrikaanse liep geen deuk in een pakje boter meer.

Dat veranderde door een beslissing van sporttribunaal CAS, vorig jaar. Het besliste dat hyperandrogenetische vrouwen geen therapie meer hoeven te ondergaan en mogen deelnemen aan vrouwensport op de manier waarop ze geboren zijn. Na jaren waarin Semenya als een zoutzak over de atletiekbaan hobbelde kwam ze ineens weer in volle vaart tevoorschijn: op het nationale kampioenschap in Stellenbosch won ze in april de 400, 800 en 1500 meter, allemaal in bijzonder sterke tijden.

Sindsdien is Semenya op de 800 meter absoluut onklopbaar en in Rio lijkt ze normaal gesproken dan ook het olympisch goud op te gaan halen. In Durban pakte ze vrijdag alvast de Afrikaanse titel op de 1500 meter. Dat deed ze in een formidabele tijd van 4:01.99 minuten, meer dan zes seconden sneller dan haar oude persoonlijke record en goed voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Het is tevens een tijd waarmee diverse grote wedstrijden gewonnen kunnen worden, dus als Semenya in Rio de 1500 meter loopt is ze direct een van de topfavorieten. 

Zaterdag en zondag staat de 800 meter op het programma en de 'vrees' lijkt al rond te gaan dat Semenya er wel eens richting het wereldrecord zou kunnen gaan. Dat staat al sinds 1983 op naam van Jarmila Kratochvilova, die - zo denkt men over het algemeen - met behulp van de nodige middelen naar een tijd van 1:53.28 snelde. Veel mensen denken dat Semenya dat record kan verpulveren, als het niet in Durban gebeurt dan wel in Rio.