EK Vandaag - Zondag 26 juni

Dag twee van de achtste finales van het EK voetbal in Frankrijk. Er staan weer drie wedstrijden op het programma, waarbij Frankrijk, Duitsland en België in actie komen. 

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
15.00 Frankrijk Ierland Lyon
18.00 Duitsland Slowakije Lille
21.00 Hongarije België Toulouse

Frankrijk - Ierland

Het thuisland en het land van misschien wel de beste supporters van dit EK trappen de dag af in Lyon. De Fransen overtuigden nog allerminst, maar wist toch zijn poule A te winnen na zeges op Roemenië en Albanië en een doelpuntloos gelijkspel tegen Zwitserland. Ierland speelde gelijk tegen Zweden, kreeg met 3-0 op de kloten van België, maar mocht door een 1-0 zege op het B-elftal van Italië alsnog door als één van de beste nummers drie. Frankrijk is wel de favoriet, op basis van hun kwaliteiten in de selectie. 

Op basis van het verleden geven de ploegen elkaar niet veel toe. De Fransen wonnen wel vaker (4 om 6 keer), maar er werd ook vijf keer gelijkgespeeld. De laatste keer was dat in de play-offs voor het WK van 2010, toen Thierry Henry voor een rel zorgde door met een handsbal te scoren. Door dat doelpunt mocht Frankrijk naar het WK in Zuid-Afrika. 

Duitsland - Slowakije

Titelfavoriet Duitsland hebben nog weinig laten zien op dit EK. Tegen Noord-Ierland wisten ze in hun laatste groepsduel wel genoeg kansen te creëren, maar gebrek aan een scorende spits deed hen nog bijna de das om. De 1-0 zege bleek na een eerdere overwinning op Oekraïne en gelijkspel tegen Polen wel genoeg voor de eerste plaats in de poule. Slowakije ging als één van de beste nummers drie door in de groep met Engeland en Wales en wist enkel te winnen van Rusland. 

Interessant is dat de twee ploegen elkaar een kleine maand geleden ook al troffen. In de voorbereiding op het EK gingen de Slowaken op bezoek bij Duitsland, dat via Mario Gomez op 1-0 kwam. Vervolgens namen de Slowaken het heft in handen en won met verrassend met 1-3 via Marek Hamsik, Michal Duris en Juraj Kucka. Het was pas de derde overwinning voor Slowakije op de Duitsers, dat zelf al zeven keer wist te winnen in het verleden. 

Hongarije - België

Zelden zal er een land zo blij zijn geweest met een tweede plek dan België. Door hun tweede plaats in poule E achter Italië kwamen ze namelijk in het 'makkelijkere' deel van het speelschema terecht. Dat voert uiteraard wel de druk om te presteren op voor de ploeg van Marc Wilmots, dat in de eerste duels nog duidelijk op zoek was naar de juiste vorm. De twee overwinningen tegen Ierland en Zweden poetsten dan wel de nederlaag tegen Italië weg en had tot gevolg dat ze nu tegen Hongarije mogen spelen. In de poule met Portugal en IJsland kwamen zij verrassend als overwinnaar uit de bus en zijn zeker geen te onderschatten tegenstander voor de Belgen. 

Gezien het verleden is België wel de favoriet. De landen troffen elkaar twaalf keer en daarvan won België acht duels, waarvan de laatste vier. Bij de laatste ontmoeting in 2009 (3-0) wisten Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen, ook nu nog onderdeel van de ploeg, te scoren. 

Wedstrijd van toen

Nederland kende een jarenlang penaltytrauma dat op deze dag in 2004 werd doorbroken na een zege op Zweden na strafschoppen. Echter kijken we nu terug op Engeland in 1996, dat op 26 juni aantrad tegen Duitsland en na strafschoppen verloor. Een ronde eerder wonnen de Britten in eigen huis nog van Spanje van 11 meter en trof daardoor de Duitsers. Ze begonnen sterk en na drie minuten stond de 1-0 voorsprong op het bord via Alan Shearer.

Na een kwartier wisten de Duitsers bij hun eerste kans alweer gelijk te maken via Stefan Kuntz, wat de rest van de eerste 90 minuten geen goed deed. De wedstrijd leefde op in de verlenging, waar toen nog volgens het golden goal principe werd gespeeld. Engeland raakte via Darren Anderton de paal, maar uiteindelijk kwam het aan op strafschoppen op Wembley. Beide ploegen schoten hun eerste vijf ballen van de stip in het doel, waarna Gareth Soutgate voor het thuisland miste. Het was Andreas Möller die vervolgens Duitsland naar de finale schoot.

Na deze wedstrijd wist Engelang geen enkele penaltyreeks meer tot een goed einde te brengen. Het verloor achtereenvolgens van Argentinië (WK 1998), Portugal (EK 2004 en WK 2006) en op het laatste EK in 2012 van Italië.