Goed nieuws over dexamfetamine

Dexamfetamine is een middel wat veel mensen helpt die ADHD-klachten hebben. Onlangs heeft een fabrikant (Eurocept) het geregistreerd en de prijs fors verhoogd, Dex wordt vrijwel niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Er is nu een lichtpuntje. Op een spoeddebat met minister Schippers naar aanleiding van een vraag van Hans van Gerven van de SP over de vergoeding van doseringen anders dan 5mg, kwam een onverwachts positief antwoord. De magistraal (door de apotheker) bereide dexamfetamine van 2,5mg moet namelijk ongeacht dosering, vanuit de basisverzekering door alle verzekeraars vergoed worden. Als de arts dus 3x daags 2 x 2,5mg voorschrijft waar dit eerder 3x daags 5 mg was, moet je apotheek zich aan deze dosering houden en de verzekeraar dit vergoeden.

De minister verklaarde tijdens het debat dat er voor magistraal bereide dexamfetamine anders dan de 5 mg.  (dus de níet geregistreerde doseringen van 2,5, 10, 15 en 20  mg.) ‘ruimte bestaat binnen de circulaire’. In normaal Nederlands betekent dit, dat deze doseringen worden gedoogd indien de arts dit (‘goed onderbouwd’) voorschrijft. De vergoeding van deze doseringen is weer een andere discussie! De minister vindt dat de 2,5 mg gewoon vergoed moet worden, maar sprak zich niet uit over de andere voorgenoemde doseringen.

Hiermee zoekt zij naar eigen zeggen de randen op van de huidige richtlijnen, waarmee de 30.000 gebruikers van dexamfetamine weer even vooruit zouden moeten kunnen. Indien Eurocept of een andere partij echter de 2,5 mg-variant laat registreren, betekent dit het einde van deze mogelijkheid. Daarmee is het dus een oplossing waarvan de houdbaarheid onduidelijk is.