Enorme schade door hagel en onweer des doods

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Gelderland en Utrecht donderdagavond laat afgeschaald naar code geel. De oranje weercode blijft wegens zware onweers- en hagelbuien nog wel van kracht in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In de loop van de nacht trekken de buien naar het noordoosten weg en wordt het van het westen uit droger, aldus het KNMI.

Overtrekkende hagel- en onweersbuien richtten donderdagavond grote schade aan in het zuiden van het land, vooral in het oosten van Brabant. Via sociale media verspreidden getroffenen tal van foto's en filmpjes van gesneuvelde ruiten van woningen en auto's, omgewaaide bomen, gevallen dakpannen en buien met enorme hagelstenen. De meldkamers van de veiligheidsregio's in het zuiden werden overspoeld met hulpverzoeken.

Op de A2 bij Valkenswaard werd het verkeer tot stilstand gedwongen door hagelstenen van meer dan 3 centimeter doorsnede, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). De verkeersdienst verspreidde ook foto's van de hagelstenen en gevolgen daarvan voor auto's. Een daarvan toonde een volledig door hagel vernielde voorruit.

Dikke hagelstenen
Weerman Reinier van den Berg plaatste op zijn Twitteraccount een filmpje van een enorme hagelbui in het Brabantse Bergeijk, waarin dikke hagelstenen op een terras en tegen het venster van een woning kletterden. Van den Berg sprak van een 'megabui' en een 'supercel' die van Deurne naar Venray trok. Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat bekend is.

In Deurne zijn auto's beschadigd en veel ruiten van auto's en woningen gesneuveld, meldden gedupeerden op sociale media. IJsbrokken vielen daar uit de hemel, rapporteert een van de getroffenen op Facebook.

Onder water
In Valkenswaard moest een vergadering wegens wateroverlast worden onderbroken, meldde burgemeester Anton Ederveen. Ook in Venray kwam een deel van het gemeentehuis onder water te staan.

Het noodweer in de nacht van woensdag op donderdag leverde volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars circa 20 miljoen euro schade op. De verzekeraars maken vrijdag opnieuw de balans op na de buien van donderdag.

Code oranje alleen nog in het zuiden
Enorme schade door hagel en onweer des doods (Foto: ANP)