Snelwandelaar: "Positieve test is een samenzwering"

Snelwandelaar Alex Schwazer is het slachtoffer van een samenzwering. Dat heeft de opnieuw op doping betrapte Italiaan althans zelf gezegd tijdens een persconferentie in Rome op woensdagavond. 

Schwazer, olympisch kampioen op de 50 kilometer in 2008, zou eerder dit jaar een positieve test op testosteron hebben afgeleverd. Hij mocht vanaf mei weer meedoen aan wedstrijden nadat hij ruim drie jaar geschorst was geweest voor dopingvergrijpen. Bij zijn return won hij gelijk goud op de 50 kilometer tijdens het WK voor landenteams in Rome. 

Er is bijzonder veel onduidelijkheid over de hele situatie. Zo zou Schwazer in januari negatief getest hebben, maar werd bij een hertest van hetzelfde urinemonster in mei - na zijn gouden comeback - plotseling een testosteronwaarde gevonden die vele malen boven het toegestane lag. 

"Iemand wil heel graag dat ik niet naar de Olympische Spelen ga", aldus Schwazer, die daarmee vrijwel iedereen kan bedoelen, maar die het vermoedelijk heeft over iemand binnen de Italiaanse sportwereld. "Ik heb weinig tijd, maar ik zal er alles aan doen om dit op te helderen. Net als vier jaar geleden zit ik hier persoonlijk, maar dit keer hoef ik me nergens voor te verontschuldigen. Vier jaar geleden had ik fouten gemaakt, nu niet", blikt hij terug op zijn persconferentie vlak voor de Spelen van 2012, waarin hij zijn EPO-gebruik toegaf.

"Dit is een nachtmerrie, het ergste wat mij had kunnen overkomen, maar ik zweer dat we dit tot op de bodem uit gaan pluizen. Ik heb  er alles aan gedaan om te laten zien dat ik het nu wél op de goede manier doe, vooral door te werken met Sandro Donati." Donati is een bekende antidopinggoeroe in Italië, die regelmatig felle kritiek heeft geuit op de manier waarop Italiaanse sportautoriteiten de strijd tegen doping aangingen: nogal laks.

"De timing van dit hele gebeuren is ongelooflijk opmerkelijk", aldus Donati zelf. "Een urinemonster was in januari getest en schoon bevonden, waarna het opnieuw is getest - God mag weten waarom - en het plotseling positief terugkwam. Bovendien gaat het om testosteron, wat Alex niet eens zou helpen...dat is doping voor idioten."

Ook de advocaat van Schwazer heeft al toegezegd alle beschikbare juridische middelen in te zullen gaan zetten om zijn pupil aan de start van de Spelen in Rio te krijgen. Compleet onrealistisch lijkt het verhaal van Schwazer overigens niet. Hij is zacht gezegd niet bepaald geliefd bij het gros van de Italiaanse atleten. Zo noemde hoogspringer Gianmarco Tamberi hem onlangs nog de schande van Italië. Het lijkt dan ook zeker interessant te worden wat men eventueel boven water haalt.