FOK! Wat een weer..Heet en lokaal zware buien

Een hartelijk goedemorgen! Het zijn spannende dagen voor een weerman/-vrouw. De atmosfeer staat behoorlijk op ontploffen en het is alleen nog een kwestie of de lont daadwerkelijk aangestoken wordt. De potentie is er in ieder geval wel. Wat we zeker weten is dat het erg heet gaat worden in het oosten en zuidoosten. Daar ontladen de buien zich pas later op de dag, terwijl het westen in de ochtend al kans heeft op onweer.

Er is in ieder geval voor het hele land code geel van kracht. De nachtelijke onweersbuien trekken in de loop van de ochtend naar het noorden toe weg en dan is het afwachten in hoeverre het breed opklaart. Dit is van belang voor de temperatuursstijging. Langs de kust verwacht ik een temperatuur van 22 graden, in het midden 27 of 28 graden en in het zuiden kan het kwik de tropische 30 graden halen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het wel vies benauwd aan.

Dan die buien. Het gaat echt een kwestie worden van de radarbeelden in de gaten houden. Daar valt 's morgens helaas nog weinig over te zeggen. Maar áls ze vallen, dan zijn het heel zware buien met mogelijk flink wat overlast. Toch kan het op diverse plaatsen ook best meevallen en blijft het gewoon droog. Nowcasten dus. Mocht het nodig zijn, dan plaatsen we een update.

Op vrijdag lijkt het koufront dan door te komen, maar het is de vraag hoe snel dat gaat gebeuren. In de kustprovincies al in de ochtend, maar daarna lijkt de doortocht wat te gaan stagneren. Opnieuw warmt het dan in het zuiden en oosten flink op en daar kunnen dan opnieuw zware buien ontstaan. In het westen is de koelere lucht al binnen en wordt het overwegend droog. De maxima liggen dan tussen de 20 en 28 graden.

We houden jullie op de hoogte over de buien. 

Zon op 05:20
Zon onder 22:04
Zonkracht

7 / 4

Opklaring (Foto: qltel)
Collega qltel was in Chicago en ook daar scheen de zon met een afwisseling van wolken.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1881 De 5-jarige Johannes Huibers later Bisschop van Haarlem legt de eerste steen van het Centraal Station in Amsterdam.
1914 Oostenrijk-Hongarije stelt een ultimatum aan Servie. Het land krijgt 48 uur om aan een aantal onmogelijke eisen te voldoen.
1926 De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen wordt opgericht.
1982 De internationale Walviscommissie besluit om de commerciele vangst stop te zetten per 1985-86.
2009 Twee werken van Mozart worden door de Stichting Mozarteum Salzburg ontdekt.
2014 In Nederland geldt een dag van nationale rouw naar aanleiding van de crash van MH17 zes dagen eerder.

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.