EK: Uitslag Portugal - IJsland

In Saint-Etienne zijn we getuige geweest van een enorme sensatie. IJsland heeft zijn eerste punt gepakt op een EK en dat niet tegen de minste tegenstander, namelijk tegen Portugal. De Portugezen waren de gehele wedstrijd beter, maar 1 bevlieging vlak na rust van de Scandinaviërs zorgde voor de 1-1 nadat Portugal voor rust op voorsprong was gekomen.

Verrassend was dat de IJslanders de eerste grote kans van de wedstrijd kregen. Gyafi Sigurdsson kreeg twee schietkansen op het Portugese doel, maar beide keren stond doelman Rui Patricio in de weg. Het duurde tot de 18e minuut totdat de Portugezen keeper Halldorsson een serieuze test gaven. Vierinha schoot van rechts op de IJslandse doelman, die kon keren. Even later leverde Ronaldo zijn eerste echte kunststukje af. Een fantastische, afgemeten voorzet belandde op het hoofd van Nani. Die kopte echter zodanig dat keeper Halldorsson precies kon redden.

Ronaldo was even later zelf niet al te zuinig met een grote mogelijkheid. Van achter werd de bal in een keer zo gespeeld dat de aanvaller vrij voor de goal stond, maar hij miste de bal. Evengoed was de redding van Haldorsson moeizaam door het onverwachte van de situatie. Net na het halve uur was echter alsnog raak. IJsland verdedigde matig en na een aanval over de rechterkant kon Nani makkelijk inprikken voor de 1-0. Hierna probeerde IJsland iets meer, maar zonder al te veel succes.

Na rust waren beide ploegen een beetje aan het rommelen. In de eerste vijf minuten werden door beide teams veel fouten gemaakt, maar Johann Berg Gudmundsson besloot niet aan dit spelletje mee te doen. Hij leverde een prachtige voorzet af aan het adres van Bjarnarson die de bal binnen schoot en zo stond het eigenlijk uit het niets 1-1 na de rust.

Portugal viel daarna weer aan en was opnieuw gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn. Er volgden hachelijke momenten voor het doel van de IJslanders toen Halldorsson een bal niet goed kon controleren, maar ze ontsnapten. Even later ontsnapten de Scandinaviërs opnieuw toen een vrije trap die door Nani werd doorgekopt net naast ging.

IJsland werd niet echt gevaarlijk meer in deze fase en hield vooral de eigen spelers voor de goal. Pepe kopte 10 minuten voor tijd een corner over. Drie minuten later kreeg Ronaldo ook een vrije kopkans, maar zelfs hij kon de bal niet in het doel krijgen. Zo leek het er steeds meer op alsof IJsland voor een verrassing kon zorgen. Alfred Finnbogason, die was ingevallen, kon zelfs nog een keer de Portugese doelman Patricio onder vuur nemen. Het punt was bijna binnen voor IJsland, maar met 93 minuten op de klok kwam er nog een vrije trap voor Cristiano Ronaldo. Hij schoot in de muur... maar, hands van Finnbogason zorgde ervoor dat Ronaldo nog een keer een vrije trap mocht nemen. Hij schoot echter nogmaals in de muur en het was voorbij. IJsland zorgt voor een sensatie door een punt te pakken tegen Portugal en zodoende staat Hongarije bovenaan in groep F.

Bjarnason schiet de 1-1 binnen - PRO SHOTS/Action Images

Portugal

1 - 1

IJsland

31' Nani    50' Bjarnason

Gele kaart: Bjarnason, Finnbogason (IJsland)