EK: Uitslag België - Italië

België is het Europees kampioenschap voetbal begonnen met een nederlaag. De ploeg van Marc Wilmots bracht te weinig tegen Italië en verloor met 0-2 na fraaie goals van Giaccherini en Pellè.

Het spel golfde op en neer in de eerste helft. Beide ploegen hielden een hoog tempo aan, waar de Belgen het meest de aanval zochten. Echter waren zij niet zuiver in de passing en kwamen niet verder dan een enkele schot van afstand.

Na een half uur begon Italië gevaarlijker te worden en dat leverde direct een doelpunt op in Lyon. Bonucci gaf een prachtige pass over Alderweireld heen. Giaccherini nam de bal perfect aan met links en schoot me rechts de bal achter Courtois.

Giaccherini maakte op fraaie wijze de 0-1.

De Belgen waren het daarna even kwijt. Een schot van Candreva kon goed worden gekeerd door Courtois, die gelijk daarna tot zijn opluchting Pellè een vrije kopkans naast zag koppen. Na rust veranderde het spelbeeld in eerste instantie niet. Beide ploegen bleven de aanval zoeken, waarbij de Italianen werden geholpen door het vele balverlies aan Belgische kant, tot frustratie van verdediger Vertonghen, die meermaals verdedigend moest optreden.

Uit het niets kregen de Belgen een enorme kans uit een counter, Lukako werd vrijgespeeld en schoot de bal langs Buffon, maar ook langs de kruising. Vrijwel direct erop kwamen de Rode Duivels goed weg, toen Pellè zijn kopbal in extremis door Courtois uit de hoek gehaald zag worden.

De Belgen zochten daarna gepassioneerd de aanval, maar het duurde tot tien minuten voor tijd voordat ze een echte kans konden noteren. Origi werd gevonden door De Bruyne, maar de invaller kopte in kansrijke positie over. De Italianen deden verder waar ze bekend om zijn; een 1-0 voorsprong verdedigen en loeren op een counter. Die counter kwam er ook, maar het harde schot van Immobile kwam op de vuist van Courtois.

België kwam in de slotfase nog één keer dicht bij de gelijkmaker. Origi kon vrij binnenknikken, maar miste de bal volledig, waarna Fellaini schrok van zijn plotse kans en de bal niet richting doel wist te krijgen. In blessuretijd kregen de Belgen nog de deksel in de neus, want een laatste aanval van Italië werd nog fraai afgewerkt door oud-Feyenoorder Pellè. Hierdoor zal Belgie de komende twee wedstrijden tegen Zweden en Ierland vol aan de bak moeten om door te gaan op het EK.