Filmproducent gaat strijd aan met providers

Producent Klaas de Jong, mede verantwoordelijk voor bioscoophits als Michiel de Ruyter en Verliefd op Ibiza, heeft aangifte bij de politie gedaan tegen Ziggo, Telfort, KPN en Vodafone. Hij stelt dat de vier providers strafrechtelijk vervolgbaar zijn voor het doorgeven van Nederlandse films via illegale downloadsites als Torrentz en Popcorntime.

De Jong stelt dat de financiers van de film financiële schade lijden doordat de providers geen actie ondernemen tegen het illegaal verspreiden van films als Michiel de Ruyter. "Als iemand jou een illegale fiets verkoopt, is die heler ook strafbaar", stelt de producent. "Deze providers kunnen zonder problemen de sites die Nederlandse films illegaal doorgeven blokkeren, maar doen dat niet." Hij heeft de aangifte vorige week gedaan.

De producent heeft de vier providers eerder aangeschreven over de zaak, maar nog geen reacties ontvangen. Ook de Nederlandse overheid laat het vooralsnog afweten, stelt hij. Samen met de andere producenten en distributeurs stelde hij onlangs de Nederlandse staat al aansprakelijk voor de schade die de filmsector lijdt door het illegaal downloaden en verspreiden van producties. De Tweede Kamer heeft minister Ard van der Steur (Justitie) daarna de opdracht gegeven de zaak uit te zoeken.

Inkomsten
"De tijd dringt", stelt De Jong. "De inkomsten van Nederlandse producties lopen aantoonbaar terug, er zijn de afgelopen tijd filmbedrijven omgevallen." Als voorbeeld noemt hij drie films waar hij de afgelopen jaren producent van was: Verliefd op Ibiza (2013), Toscaanse bruiloft (2014) en Michiel de Ruyter (2015). De films trokken in de bioscoop ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. "Bij Verliefd op Ibiza vloeide er nog zo'n 800.000 euro van de inkomsten van thuisdistributie terug naar de financiers. Bij Toscaanse bruiloft was dat zo'n 350.000 euro, bij De Ruyter nog geen 200.000 euro." Naar schatting loopt de totale Nederlandse filmsector op deze manier zeker tientallen miljoenen euro's mis aan inkomsten, stelt hij. Hierdoor is er veel minder geld beschikbaar om nieuwe Nederlandse films te maken.

Illegaal downloaden is in Nederland lange tijd gedoogd, hoewel het volgens de wet een strafrechtelijk vergrijp is. De maximale straf is zes jaar cel. In april 2014 echter greep het Europese Hof van Justitie in en sommeerde het de Nederlandse overheid het auteursrecht strafrechtelijk te handhaven.

Hard aangepakt
De stichting Brein haalt via de civiele route websites uit de lucht die illegaal films en series aanbieden, maar de providers zijn nog niet aangepakt door de overheid. Zij zouden met een simpele handeling illegale sites kunnen blokkeren, zoals zij dat ook doen met sites die bijvoorbeeld kinderporno aanbieden. Overgens halen YouTube en Google al wel op verzoek illegale content van de sites als bedrijven of producenten daarop wijzen.

In Nederland zijn voor zover bekend nog nooit providers of particuliere downloaders strafrechtelijk aangeklaagd. In Duitsland worden downloadsites en providers wel van meet af aan hard aangepakt. De omzet is daar nagenoeg stabiel.

Filmproducent gaat strijd aan met providers
Filmproducent gaat strijd aan met providers (Foto: BuzzE)