EK: Uitslag Turkije - Kroatië

Geen getoeter op straat vandaag, want Kroatië heeft de eerste groepswedstrijd in Groep D gewonnen tegen Turkije. De Kroaten kregen de grootste kansen, terwijl Turkije eigenlijk toch weinig in te brengen had. In een vrij harde wedstrijd was Luka Modric de enige doelpuntenmaker.

Kroatië liet er in het begin geen gras over groeien en na anderhalve minuut noteerden we al de eerste serieuze doelpoging. Het was Rakitic die de kans kreeg en voorlangs schoot. Daarna, echter, gebeurde er heel weinig in de openingsfase. Bij de Kroaten ging veel fout en de Turken kwamen bijna niet tot aanvallen. Pas na 25 minuten kwam er weer een schot op doel van de Kroaat Badelj, alvorens de Turken de grootste kans kregen. Een kopbal werd nog net voor de lijn gekeerd door de Kroatische doelman.

De eerste helft ging enigszins op en neer, waar de Kroaten iets meer aanvielen en de Turken een beetje een muur optrokken voor de goal. Mario Mandzukic kreeg nog een goede schotkans uit een corner, maar de eerste goal liet nog even op zich wachten. Toch konden we rusten met een mooi hoogtepunt in de eerste helft: vijf minuten voor het eind kreeg Modric een afgeslagen voorzet op zijn pantoffel en bracht met een mooie volley de Kroaten op voorsprong.

In de tweede helft veranderde er niet veel. De Kroaten bleven het gevaarlijkst, maar Darijo Srna was te gehaast toen hij voor open doel in kon schieten en schoot naast. Vooral vanaf de linkerkant werden de Kroaten gevaarlijk, met Ivan Perisic. Hij gaf verschillende sterke voorzetten, maar de mensen in het penaltygebied deden hier niets mee. Perisic kreeg zelf ook een grote kans, maar kopte op de lat. De Kroaten hielden Turkije dus lang in leven.

In het laatste kwartier probeerden de Turken iets aanvallender te spelen, maar dit leverde toch maar een beperkt aantal mogelijkheden op. Op een halve mogelijkheid na voor verdediger Balta gebeurde er weinig. Er werd niet meer gescoord en zo wonnen de Kroaten moeizaam maar verdiend met 0-1.

Vedran Corluka viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Action Images)