Kwart piloten Air France legt werk neer

Een kwart van de piloten van Air France legt zaterdag het werk neer. Dat maakte de Franse partner van KLM vrijdag bekend.

Air France verwacht zaterdag bijna 20 procent van zijn vluchten te moeten annuleren door de staking. Daarbij kunnen naar verwachting ruim 90 procent van de langeafstandsvluchten en 90 procent van de binnenlandse vluchten worden uitgevoerd. Ongeveer een kwart van de middenlangeafstandsvluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle moet worden afgeblazen.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, waardoor hun actie samenvalt met de start van het EK voetbal in Frankrijk. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

Impact
De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag. De impact is wel minder dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk circa een half miljard euro.

Air France waarschuwde dat zaterdag op het laatste moment nog vluchten kunnen worden geannuleerd. Reizigers mogen hun vlucht desgewenst kosteloos uitstellen en worden geadviseerd de vluchtschema's goed in de gaten te houden. De staking betreft alleen Air France. Vluchten van KLM ondervinden geen last van de acties.

Air France zal zolang de staking duurt dagelijks de verwachte gevolgen voor de volgende dag melden.

Kwart piloten Air France legt werk neer
Kwart piloten Air France legt werk neer (Foto: ANP)