Ophef rond olympische selectie Belgische 'taekwondovluchteling'

Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) heeft donderdag 21 nieuwe namen toegevoegd aan de lijst met voor de Olympische Spelen van komende zomer geplaatste atleten. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat taekwondoka Raheleh Asemani ook op de lijst staat. En laat dat nou voor de nodige ophef zorgen onder internationale sportfans.

Wat wil nou het geval? Asemani kwam in januari op het Europees olympisch kwalificatietoernooi (OKT) uit voor het vluchtelingenteam aldaar, samen met onder meer de in Nederland verblijvende Dina Pouryounes. De geboren Iraanse Asemani trapte en sloeg zich een weg naar de finale van haar gewichtsklasse, tot 57 kilogram, en dat leverde een olympisch ticket op. 

De in België verblijvende Asemani is sinds kort echter Belgisch staatsburger en zal nu dus voor België uitkomen op de Spelen in Rio. Volgens velen is dat oneerlijk en zelfs tegen de regels, want elk land mocht op het OKT per gewichtsklasse slechts één atlete uitvaardigen. Nog altijd geen heel groot probleem als Asemani de enige Belgische of semi-Belgische was, maar Indra Craen kwam op het OKT namens België uit. Sterker nog, zij werd nota bene door Asemani uit het toernooi en dus uit de Olympische Spelen geknikkerd. 

Om een analogie met een over het algemeen meer bekende sport te trekken: je zou kunnen zeggen dat het gelijkstaat aan een kwalificatiereeks voor het WK voetbal, waarbij Nederland niet één maar twee teams afvaardigd, ook al mag dat niet. Het lijkt erop dat Asemani van het Internationaal Olympisch Comité speciale dispensatie heeft gekregen om toch voor België uit te komen, ook al hebben onze zuiderburen dus geen startbewijs voor de Spelen: Craen verloor immers op het OKT.

Of taekwondoka's die op het OKT te maken hadden met twee 'Belgische' tegenstanders protest aan gaan tekenen tegen de beslissing om Asemani namens België naar Rio te sturen is nog niet bekend.