KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar

Met een combinatie van onder meer antirookcampagnes, ondersteuning voor stoppers en accijnsverhogingen kan het aantal rokers in Nederland worden teruggedrongen tot 5,6 procent van de bevolking in 2050. Dat stelt KWF Kankerbestrijding, op basis van onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos-instituut.

Momenteel rookt 19,8 procent van de totale bevolking nog. De onderzoekers rekenden diverse scenario's door, niet alleen om het effect op het aantal rokers vast te stellen, maar ook de netto baten voor de maatschappij. Naast de inkomsten uit accijnzen werd daarbij gekeken naar bijvoorbeeld de verwachte daling in zorgkosten en de stijging in arbeidsproductiviteit.

Zelfs zonder maatregelen voorspellen de onderzoekers een daling, hetzij een zeer kleine. Het aantal rokers neemt in dit scenario tot 2050 met 2,3 procentpunt af, tot 17,5 procent. Bij een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 of 10 procent daalt het aantal rokers respectievelijk tot 15,1 en 12,7 procent.

Accijnsverhoging
Als de accijnsverhogingen worden gecombineerd met een reeks maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepleit - rookverboden, hulp bij stoppen, grote mediacampagnes en marketingbeperkingen - is de daling nog sterker. In combinatie met 5 procent extra accijns per jaar rookt in 2050 in dit scenario 7,7 procent van de bevolking nog en bij een accijnsverhoging van 10 procent daalt het aantal rokers zelfs tot 5,6 procent.

Het idee dat een daling van het aantal rokers negatieve financiële gevolgen heeft vanwege de lagere accijnsinkomsten klopt volgens de onderzoekers niet.

Louter accijnsverhogingen van 5 of 10 procent levert de samenleving tot 2050 respectievelijk 57 en 179,4 miljard euro op. Gecombineerd met de WHO-maatregelen dalen de baten, maar gaat de maatschappij er nog steeds respectievelijk 52,9 en 98,9 miljard euro op vooruit.

KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar
KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar (Foto: ANP)