Lobby Pardoel voor betere vergoeding

Rapper Gers Pardoel heeft woensdag bij Nederlandse Europarlementariërs gelobbyd om meer vergoeding van tech-reuzen te krijgen voor muziek die gebruikers op hun onlineplatformen zetten. Ook overhandigde Gers hun, mede namens 3000 Nederlandse artiesten, auteurs, componisten, muziekuitgevers en fotografen, een brief .

Internetplatforms, zoals bijvoorbeeld Youtube en Facebook, verdienen aan content van artiesten die door gebruikers online worden gezet. Die inkomsten worden niet gedeeld met de componisten, benadrukte Pardoel. Hij vindt het dan ook onterecht dat bedrijven geen muziekrechten hoeven af te dragen voor de filmpjes en de muziek die op sociale media worden gedeeld. Volgens de huidige Europese wetgeving hoeven internetplatforms ook niet te betalen als anderen de filmpjes plaatsen.

"De Europese wetgeving over internet is al sinds het jaar 2000 hetzelfde. Die wet is zestien jaar oud, toen waren er nog geen smartphones zoals we nu kennen. Sindsdien is het internet erg veranderd en is Facebook met andere platforms enorm gegroeid. Ik moet zeggen dat de mensen die ik spreek allemaal erg positief reageren op mijn boodschap."

De brief die Gers Pardoel bezorgt in Straatsburg is ondertekend door onder anderen Armin van Buuren, Ferry Corsten, Pierre Kartner, Jon de Mol, Barry Hay en Roel van Velzen. De Europese Commissie buigt zich dit najaar over de verbetering van de Europese digitale markt.

Lobby Pardoel voor betere vergoeding
Lobby Pardoel voor betere vergoeding (Foto: BuzzT)